APU, Red Hat Malaysia jalin kerjasama tingkatkan teknologi pendidikan dan inovasi | DagangNews Skip to main content

APU, Red Hat Malaysia jalin kerjasama tingkatkan teknologi pendidikan dan inovasi

Oleh ZULFADLI SHARIFUDIN

KUALA LUMPUR 21 Sept - Universiti Teknologi dan Inovasi Asia Pasifik (APU) memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Red Hat Malaysia bagi memajukan teknologi pendidikan dan inovasi di rantau ini.

 

Kerjasama strategik kedua-dua pihak juga bertujuan merapatkan jurang antara ahli akademik dan industri, memupuk inovasi teknologi dan menyediakan kerjaya kepada pelajar dalam landskap teknologi yang sentiasa berkembang.

 

Dengan kerjasama Red Hat, APU akan memastikan program ijazah pengkomputeran terpilih dengan menanda aras kurikulum mereka terhadap kemahiran dan kecekapan yang dilihat oleh kedua-dua organisasi dalam industri teknologi. 

 

Kerjasama itu akan mempromosikan peluang latihan amali untuk pelajar APU dalam Red Hat, menawarkan mereka pengalaman industri yang berharga.

 

Kedua-dua pihak akan bekerjasama untuk menganjurkan webinar, ceramah dan acara yang meningkatkan kesedaran tentang rumusan sumber terbuka perusahaan Red Hat merentas bidang utama seperti DevOps, pengkomputeran awan, ujian automatik, keselamatan siber dan pembangunan aplikasi.

 

Red Hat dan APU juga akan bekerjasama dalam inisiatif pensijilan, memanfaatkan kedua-dua pelajar dan kakitangan akademik, memupuk pembangunan kemahiran dan pengiktirafan industri. 

 

Di samping itu, MoU itu membuka jalan untuk inisiatif kerjasama tambahan, memastikan perkongsian itu kekal dinamik dan responsif kepada keperluan yang berkembang.

 

 

apu

 

 

Naib Canselor APU, Prof Dr Ho Chin Kuan berkata, melalui kerjasama strategik tersebut, pihaknya memulakan perjalanan untuk membentuk masa depan pendidikan teknologi. 

 

"Kerjasama ini bukan sahaja merapatkan jurang antara akademia dan industri tetapi juga menyemarakkan mercu tanda inovasi, membimbing pelajar ke arah kejayaan dalam landskap teknologi yang sentiasa berkembang," katanya dalam kenyataan media di sini.

 

Pengurus Negara Red Hat Malaysia, Tammy Tan pula berkata, Malaysia telah menetapkan matlamat bercita-cita tinggi untuk mewujudkan dirinya sebagai hab digital di rantau ASEAN. 

 

"Untuk memacu daya saing digital, kami mengambil inisiatif untuk bekerjasama dengan APU dalam mempercepatkan pendidikan sumber terbuka. Kerjasama ini boleh memberi kesan berganda pada perkongsian pengetahuan dan menyelesaikan masalah dunia sebenar. 

 

"Kerjasama yang baru ditubuhkan itu bertujuan untuk memupuk budaya pembelajaran dan pertumbuhan, memberikan peluang kepada individu untuk memperoleh kemahiran digital dalam permintaan. Ini seterusnya, akan menyumbang kepada transformasi digital negara," katanya. - DagangNews.com