Google disaman AS$2.3 bilion oleh kumpulan media Eropah atas kerugian iklan digital | DagangNews Skip to main content

Google disaman AS$2.3 bilion oleh kumpulan media Eropah atas kerugian iklan digital

Jurucakap Google berkata syarikat itu menentang tuntutan mahkamah itu, sambil menambah bahawa ia adalah "spekulatif dan oportunistik". - Gambar Rajeshwar Bachu

LONDON 29 Feb - Google Alphabet telah disaman AS$2.3 bilion oleh 32 kumpulan media termasuk Axel Springer dan Schibsted pada hari Rabu, mendakwa bahawa mereka telah mengalami kerugian akibat amalan syarikat dalam pengiklanan digital.

 

Langkah oleh kumpulan itu – termasuk penerbit di Austria, Belgium, Bulgaria, Republik Czech, Denmark, Finland, Hungary, Luxembourg, Belanda, Norway, Poland, Sepanyol dan Sweden – dibuat apabila pengawal selia antitrust turut bertindak keras terhadap perniagaan teknologi iklan Google.

 

“Syarikat media terbabit telah mengalami kerugian akibat pasaran yang kurang kompetitif, yang merupakan akibat langsung daripada salah laku Google,” kata kenyataan yang dikeluarkan oleh peguam mereka, Geradin Partners and Stek.

 

“Tanpa penyalahgunaan kedudukan dominan Google, syarikat media akan menerima pendapatan yang jauh lebih tinggi daripada pengiklanan dan membayar yuran yang lebih rendah untuk perkhidmatan teknologi iklan. Yang penting, dana ini boleh dilaburkan semula untuk mengukuhkan landskap media Eropah,” kata peguam.

 

Mereka memetik denda €220 juta pihak berkuasa persaingan Perancis terhadap Google atas perniagaan teknologi iklannya pada 2021, serta caj Suruhanjaya Eropah tahun lepas untuk menyokong tuntutan kumpulan mereka.

 

"Sekiranya terdapat susulan kepada penelitian kawal selia, Google mungkin perlu mengurangkan amalannya dan memberikan harga yang lebih konsisten dan boleh diramal kepada pelanggan pengiklanannya," kata penganalisis DA Davidson & Co Gil Luria.

 

Tuntutan itu datang pada masa perniagaan pengiklanan teras Google menghadapi ancaman wujud daripada peralihan kepada sembang AI generatif, tambah Luria.

 

Dalam satu kenyataan, jurucakap Google berkata syarikat itu menentang tuntutan mahkamah itu, sambil menambah bahawa ia adalah "spekulatif dan oportunistik".

 

“Google bekerja secara konstruktif dengan penerbit di seluruh Eropah. [Alat pengiklanan kami] menyesuaikan diri dan berkembang dalam perkongsian dengan penerbit yang sama.“

 

Google tahun lepas berkata ia tidak bersetuju dengan caj antitrust EU terhadap perniagaan teknologi iklannya di mana ia terlibat dalam kedua-dua bahagian belian dan juga bahagian jualan rantaian bekalan.

 

Penerbit di seluruh dunia sejak beberapa tahun kebelakangan ini merungut penguasaan Big Tech yang semakin meningkat dalam pengiklanan apabila bahagian pendapatan mereka jatuh. Google ialah platform pengiklanan digital paling dominan di dunia, menurut penganalisis.

 

Kumpulan itu berkata mereka memfailkan tuntutan mahkamah di mahkamah Belanda kerana reputasi negara itu sebagai bidang kuasa utama untuk tuntutan ganti rugi antitrust di Eropah, dan untuk mengelakkan pelbagai tuntutan di negara Eropah yang berbeza.

 

Yang lain dalam kumpulan itu termasuk Krone Austria, kumpulan DPG Media dan Mediahuis Belgium, TV2 Danmark A/S Denmark, Sanoma Finland, Agora Poland, Prensa Iberica Sepanyol dan Ringier Switzerland. - DagangNews.com