Industri komputer dan IT catat pertumbuhan gaji median tertinggi di Malaysia, lonjak 28% kepada RM4,800 - kajian JobStreet | DagangNews Skip to main content

Industri komputer dan IT catat pertumbuhan gaji median tertinggi di Malaysia, lonjak 28% kepada RM4,800 - kajian JobStreet

Oleh ZULFADLI SHARIFUDIN

KUALA LUMPUR 20 Sept - Industri komputer dan IT mengalami pertumbuhan gaji median tertinggi, dengan peningkatan 28% daripada RM3,750 kepada RM4,800, menurut JobStreet.

 

Menerusi laporan Panduan Gaji 2023 yang diterbitkan platform pekerjaan dalam talian itu memaklumkan, peranan pakar komputer dan IT juga mempunyai gaji median tertinggi antara semua pengkhususan iaitu RM6,000.

 

Walaupun terdapat bilangan iklan pekerjaan yang lebih rendah dalam industri, pampasan untuk jawatan peringkat kemasukan, eksekutif kanan dan pengurus semuanya mencatatkan peningkatan dari tahun ke tahun. 

 

Ketika kerjaya komputer & IT adalah pengkhususan bergaji tertinggi, industri komputer & IT korporat turut mengalami pertumbuhan gaji yang tinggi, iaitu sebanyak 57.4% – jauh mengatasi industri kedua tertinggi (perkhidmatan komunikasi 7.7%). 

 

Sebaliknya, golongan profesional perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang pakar dalam komputer & IT mengalami penurunan gaji sebanyak 10.3%.

 

Pengarah Urusan JobStreet Malaysia, Vic Sithasanan berkata, peningkatan tumpuan Malaysia ke arah inisiatif transformasi digital, dirangsang desakan berterusan dari pihak kerajaan dalam bidang ini, berkemungkinan merupakan punca lonjakan permintaan untuk peranan IT. 

 

"Walau bagaimanapun, pemberhentian pekerja yang memberi kesan kepada syarikat teknologi utama di seluruh dunia pada awal tahun ini juga jelas menunjukkan bahawa pertumbuhan ini mungkin tidak boleh bertahan dalam jangka panjang. 

 

 

jobstreet

 

 

"Sebaik-baiknya, pembaharuan pendidikan di seluruh Malaysia harus dilaksanakan bagi membentuk asas yang kukuh untuk melahirkan lebih ramai pakar IT yang mahir dalam jangka panjang," katanya dalam kenyataan media di sini.

 

Sithasanan berkata, walaupun tahap gaji median adalah konsisten dari tahun ke tahun, peningkatan kos sara hidup masih dikhuatiri, memang difahami bahawa terdapat peningkatan tumpuan terhadap gaji dalam kalangan pencari kerja hari ini. 

 

Katanya, mencari dan merekrut bakat terbaik terus menjadi cabaran bagi semua syarikat, terutamanya untuk peranan yang sangat khusus atau sukar untuk diisi. 

 

"Sepanjang tahun lalu, kami telah mencatatkan peningkatan sebanyak 10% dalam permohonan pekerjaan melalui JobStreet Malaysia, menandakan bahawa lebih ramai warga Malaysia sedang mencari peluang baharu dan perniagaan perlu mencari cara untuk menyerlahkan diri sebagai majikan pilihan agar dapat merekrut dan mengekalkan bakat berkualiti," katanya.

 

 

jobstreet

 

 

Dalam perkembangan sama, laporan itu juga mendapati pasaran pekerjaan Malaysia kini semakin stabil, dengan gaji median merentas kebanyakan sektor sebanyak 97.3%, yang mana tiada perubahan besar berbanding dengan tahun sebelumnya. 

 

Selain itu, syarikat juga mungkin sedang mengembangkan pasukan dan mengalihkan tumpuan mereka ke arah pertumbuhan perniagaan dan jualan, kerana iklan pekerjaan untuk pengkhususan jualan dan pemasaran terus melonjak, meningkat 43.6% bagi menandakan lebih 76,000 iklan pekerjaan dihantar – iaitu yang tertinggi merentas semua pengkhususan untuk tahun kedua berturut-turut. 

 

Kedudukan peringkat kemasukan khususnya untuk pengkhususan jualan dan pemasaran menunjukkan pertumbuhan tertinggi iaitu 20%, tetapi yang menariknya, industri pemasaran dan pengiklanan menyaksikan penurunan gaji bersih sebanyak 2.2% secara keseluruhan sebagai perbandingan.

 

Sementara itu, sektor makanan dan minuman (F&B) mencatatkan penurunan gaji merentas semua peringkat jawatan, kecuali pengurus kanan. 

 

Eksekutif kanan dalam industri mengalami penurunan gaji yang paling ketara (18.8%) berbanding semua jawatan dan industri lain, manakala jawatan peringkat kemasukan bermula pada tahap yang hampir tidak melebihi gaji minimum, iaitu RM1,600.  - DagangNews.com