KDN tidak tolak kemungkinan ganti Iris Corp dengan kontraktor baharu sekiranya gagal laksana projek NIISe | DagangNews Skip to main content

KDN tidak tolak kemungkinan ganti Iris Corp dengan kontraktor baharu sekiranya gagal laksana projek NIISe

KUALA LUMPUR 25 Mei - Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak menolak kemungkinan menggantikan Iris Corp Berhad dengan kontraktor baharu bagi menjayakan Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe), sekiranya penyedia produk dan rumusan identiti itu gagal melaksanakan projek berkenaan.

 

Menterinya, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata, projek itu kini dalam fasa keperluan serta kajian reka bentuk dan dijangka beroperasi pada Ogos 2025.

 

"Bagaimanapun, sekiranya kontraktor sedia ada [Iris Corp] didapati tidak dapat melaksanakan projek NIISe, kerajaan akan melantik kontraktor lain yang benar-benar mampu melaksanakan projek itu bagi memastikan sistem baharu perkhidmatan imigresen dapat direalisasikan,” katanya.

 

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada soalan Ahli Parlimen Kota Melaka, Khoo Poay Tiong mengenai status pelaksanaan NIISe, hari ini. 

 

Saifuddin mengulangi bahawa NIISe bertujuan untuk menggantikan Sistem Imigresen Malaysia (myIMMs) yang telah digunakan oleh Jabatan Imigresen Malaysia selama lebih 20 tahun. 

 

BACA JUGA: Iris Corp peroleh lanjutan kontrak NIISe selama setahun

 

KDN telah menganggap myIMMS sudah lapuk dan tidak lagi mampu memenuhi keperluan imigresen pada masa hadapan.

 

Dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia, hari ini, Iris mengumumkan KDN melanjutkan kontrak anak syarikat milik penuhnya Iris Information Technology Systems Sdn Bhd (IITS) untuk menyediakan NIISe selama 12 bulan dari 1 September 2025 kepada 31 Ogos 2026.

 

Pada Februari lalu, Iris Corp menandatangani perjanjian penjualan saham untuk menurunkan 80% pegangan dalam IITS dengan wang tunai RM70 juta kepada Tass Tech Technologies Sdn Bhd, yang dimiliki sepenuhnya oleh Tass Tech (M) Sdn Bhd.

 

Iris Corp berkata perjanjian itu, yang dijangka berakhir pada Ogos, akan membolehkan syarikat itu membuka kunci pelaburannya dalam IITS dan menyumbang secara positif kepada aliran tunainya, dengan hasil akan digunakan untuk modal kerja dan pengembangan perniagaan masa depan. - DagangNews.com