Kuala Lumpur destinasi penerbangan domestik paling popular di Malaysia - kajian Agoda | DagangNews Skip to main content

Kuala Lumpur destinasi penerbangan domestik paling popular di Malaysia - kajian Agoda

Gambar Tourism Malaysia
Oleh ZULFADLI SHARIFUDIN

KUALA LUMPUR 19 Sept - Kuala Lumpur dinobatkan sebagai destinasi penerbangan domestik paling popular dalam Malaysia, menurut kajian Agoda.

 

Platform pelancongan digital itu berkata, di Malaysia, destinasi antarabangsa paling popular adalah Singapura, manakala Bangkok terpilih sebagai destinasi penerbangan antarabangsa paling popular.

 

Berdasarkan data tempahan Agoda, empat daripada lima destinasi penerbangan antarabangsa paling popular terletak di Asia Tenggara.

 

Singapura di tempat ke-2, bandar Ho Chi Minh, Vietnam di tempat ke-4, dan ibu kota Kuala Lumpur di tempat ke-5 juga mewakili Asia Tenggara. 

 

Manakala, Seoul, Korea Selatan membahagikan lima teratas, masuk sebagai destinasi penerbangan antarabangsa ketiga paling popular.

 

Naib Presiden Kanan Bekalan Agoda, Andrew Smith berkata, banyak faktor menyumbang kepada populariti bandar-bandar Asia Tenggara.

 

"Bandar-bandar ini mewakili lima kota metropolis yang sibuk, dengan budaya dan sejarah yang kaya, pemandangan kulinari indah, dan kehidupan malam yang unik. 

 

 

agoda

 

 

"Walaupun syarikat penerbangan memperluaskan laluan penerbangan mereka, saya tidak terkejut jika kita akan melihat destinasi menakjubkan ini berada pada kedudukan tinggi untuk tahun-tahun akan datang," katanya dalam kenyataan media di sini hari ini.

 

Wawasan pasaran Malaysia menunjukkan bahawa selepas Singapura, pelancong dari Malaysia akan berlepas ke Bangkok dan Jakarta. 

 

 

agoda

 

 

Medan dan Ho Chi Minh City melengkapkan lima teratas. Kedudukan tersebut menunjukkan keutamaan yang jelas untuk perjalanan jarak dekat dalam Asia Tenggara, dengan kesemua 5 destinasi termasuk dalam kategori tersebut.

 

Di dalam negara, Kuala Lumpur merupakan destinasi paling popular di Malaysia, diikuti Pulau Pinang, Kota Kinabalu, Johor Bahru dan Kuching. - DagangNews.com