Peladang sawit dijangka dapat menyerap `cukai durian runtuh' tetapi berdepan cukai tinggi 2024-2025, kata MIDF Research | DagangNews Skip to main content

Peladang sawit dijangka dapat menyerap `cukai durian runtuh' tetapi berdepan cukai tinggi 2024-2025, kata MIDF Research

Oleh JOHARDY IBRAHIM

KUALA LUMPUR 20 Sept - Peladang dijangka menikmati kos pengeluaran yang lebih rendah dan harga minyak sawit mentah yang bertambah baik pada 2024, kata MIDF Research, berikutan penurunan harga baja dan pengeluaran yang lebih rendah yang dilihat disebabkan El Nino.

 

Walau bagaimanapun, firma penyelidikan itu mengekalkan saranan "neutral" ke atas sektor itu, atas kebimbangan "unjuran permintaan yang rapuh berikutan tekanan inflasi ditambah dengan perbelanjaan isi rumah yang ketat pada kadar faedah asas yang tinggi di peringkat tempatan dan global".

 

Selanjutnya, senario kos yang lebih rendah dan harga jualan yang lebih tinggi juga menjadikan penanam "kelihatan mempunyai lebih banyak ruang untuk menyerap cukai keuntungan durian runtuh", kata firma penyelidikan itu.

 

MIDF Research melihat "semakan untuk levi untung durian runtuh untuk kekal sebagai status quo sekarang", tetapi menunjukkan bahawa senario itu boleh membenarkan kerajaan melaraskan levi keuntungan durian runtuh yang lebih besar pada 2024-2025.

 

“Memandangkan tidak banyak perubahan dalam kos pengeluaran untuk penanam pada tahun ini, kami melihat semakan untuk levi keuntungan durian runtuh kekal status quo sekarang.

 

Bagaimanapun, ia boleh diubah suai lebih tinggi untuk 2024 berikutan:

(i) harga baja terkunci yang lebih rendah pada 2H203 (yang akan menyebabkan kos baja yang lebih rendah pada 1H2024) dan

(ii) dengan menjangkakan harga CPO direalisasikan purata yang lebih tinggi.

 

“Terutamanya, bahan mentah untuk baja termasuk urea, fosfat dan kalium telah stabil, kepada purata AS$310/MT (-60% y-o-y), AS$344/MT (+31% y-o-y), dan AS$369/MT (-68 % y-o-y) masing-masing,” katanya.

 

“Sementara itu harga gas asli di Eropah turun kepada purata AS$31.6/mmbtu (-64% y-o-y).

 

sawit

 

“Oleh itu, kami menjangkakan kebanyakan penanam akan menanggung perbelanjaan operasi yang lebih rendah pada 2H2023 sekurang-kurangnya, disebabkan amalan industri biasa (yang melihat) stok baja terkunci dalam 6-12 bulan lebih awal,” katanya.

 

“Pilihan utama kami untuk syarikat perladangan ialah Kuala Lumpur Kepong Bhd dengan harga sasaran (TP) RM24.60,” tambahnya.

 

Syarikat penyelidikan itu meramalkan RM3,800/MT dalam harga MSM pada 2023, diikuti RM4,200/MT untuk 2024.

 

Kontrak hadapan minyak sawit mentah didagangkan pada RM3,729/MT menjelang akhir 2024, dengan kemuncak RM3,859/MT untuk penyelesaian April 2024, data Bloomberg menunjukkan.

 

Pada Isnin, Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Fadillah Yusof berkata kerajaan sedang mengkaji semula cukai durian runtuh sedia ada dengan rancangan untuk menyiapkannya tahun depan.

 

Ini berikutan gesaan oleh penanam untuk menilai semula kadar cukai dan ambang.

 

Kali terakhir Malaysia melaraskan cukai durian runtuh adalah untuk menyelaraskan peratusan di Sabah dan Sarawak daripada kadar 1.5% kepada 3%, yang serupa dengan Semenanjung Malaysia.

 

Pada masa itu, kerajaan juga meningkatkan ambang RM500/MT, kepada RM3,000/MT di Semenanjung dan RM3,500/MT di Sabah dan Sarawak. - DagangNews.com