Skip to main content

Bioalpha terima pelaburan RM3.94 juta daripada Suzhou Medicalsystems bekal produk suplemen kesihatan ke China

Pasaran makanan suplemen kesihatan, ialah pasaran pertumbuhan supranormal yang luar biasa dengan jumlahnya mencecah AS$28 bilion (RM123.40 bilion) pada 2020.
Oleh JOHARDY IBRAHIM

KUALA LUMPUR 23 Jun  – Bioalpha Holdings Berhad mengesahkan Suzhou Medicalsystems Technology (SMT) yang tersenarai di bursa Shanghai, yang pada masa ini mempunyai permodalan pasaran kira-kira RMB4 bilion (RM2.63 bilion) telah bersetuju untuk melabur RMB6 juta (RM3.94 juta) ke dalam perkongsian JV untuk modal kerja.

 

Perkongsian JV akan menggunakan pada peringkat awal 4 formula proprietari utama, disempurnakan oleh Bioalpha selama ini, untuk menghasilkan makanan kesihatan suplemen yang akan memenuhi keperluan penggalak imuniti, kesejahteraan umum dan keperluan anti-penuaan.

 

Pada peringkat seterusnya, tertakluk kepada kejayaan perkongsian JV, Bioalpha akan memperkenalkan lebih banyak formula proprietari untuk menyampaikan produk suplemen kesihatan yang lebih lanjut daripada makanan tambahan yang menggalakkan umur panjang kepada yang membantu dengan kesan menopaus.

 

Pasaran makanan suplemen kesihatan, ialah pasaran pertumbuhan supranormal yang luar biasa dengan jumlahnya mencecah AS$28 bilion (RM123.40 bilion) pada 2020.

 

Rangkaian pengedaran SMT bagi 600 hospital gred Triple A merentasi 32 wilayah di China menyediakan makanan suplemen Bioalpha sebagai pangkalan pelanggan segera, yang berpotensi untuk mencapaighubungi orang ramai dengan segera.

 

"Bioalpha amat berbesar hati kerana syarikat teknologi Suzhou Medicalsystems mempunyai keyakinan untuk melabur dalam JV ini dengan kami untuk mengedarkan produk kami.

 

"Ia menunjukkan tahap keyakinan bahawa syarikat sebesar dan reputasi ini sedang bersiap sedia untuk membawa kami ke Greater China, " kata Pengarah Urusan Bioalpha, William Hon.

 

China, dengan situasi COVID-19 baru-baru ini memberikan keperluan segera untuk merangsang perbelanjaan dalam pemakanan, makanan suplemen dan bahan guna pencegahan am, dijangka menyaksikan lonjakan pertumbuhan yang besar dalam industri ini.

 

Pertumbuhan pasaran suplemen kesihatan di China stabil pada 10% setahun selepas lonjakan COVID-19 mendahului 19% pada 2019.

 

Kadar pertumbuhan semasa ini akan menyaksikan China menjadi pasaran suplemen kesihatan terbesar di dunia menjelang akhir dekad ini. - DagangNews.com