Kerajaan jangka umum pelaksanaan 5G hujung Mac 2023 - Fahmi | DagangNews.com Skip to main content

Kerajaan jangka umum pelaksanaan 5G hujung Mac 2023 - Fahmi

KUALA LUMPUR 25 Jan - Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) dijangka mengumumkan pelaksanaan rangkaian 5G oleh Digital Nasional Bhd (DNB) dengan beberapa penambahbaikan menjelang atau sebelum hujung Mac ini. 

 

Menteri berkenaan, Fahmi Fadzil berkata, DNB sedang meneliti dan menilai pilihan yang ada bagi memastikan pelaksanaan itu bukan hanya mencapai sasaran 80% malah diperluas kepada kawasan berpenduduk di seluruh negara. 

 

"Kita nak pastikan tiada kesan negatif kepada kewangan negara dan kita harap menjelang 2025, sekurang-kurangnya 80% liputan di kawasan berpenduduk," katanya ketika menjadi tetamu program Ruang Bicara bertajuk ‘Memperkasa Digital' terbitan Bernama TV yang bersiaran secara langsung malam tadi.

 

Beliau berkata, pelaksanaan itu adalah bagi membantu pengurusan perusahaan syarikat dan kilang berkomunikasi dengan pantas sekali gus meningkatkan produktiviti mereka selain perkhidmatan kepada rakyat secara umumnya. 

 

"Sebelum ini, saya pernah lihat bagaimana 5G boleh dilaksana di peringkat kerajaan tempatan untuk bantu uruskan isu trafik, data sampai ke pusat yang menguruskan lampu isyarat dengan cepat secara masa nyata dan kita tahu keadaan satu bandar itu.

 

“Rangkaian 5G memberi manfaat terutama kepada  perusahaan kilang-kilang besar serta pelantar minyak untuk berkomunikasi dengan pantas dan menghantar data yang banyak, machine learning dan melakukan Internet Benda (IoT) serta Revolusi Industri 4.0 (IR4.0),” katanya, lapor Bernama.

 

Mengulas isu keselamatan data peribadi dan jenayah penipuan dalam talian, Fahmi berkata, KKD berhasrat menjadikan Jabatan Pelindungan Data Peribadi sebagai jabatan berkanun untuk melaksanakan fungsinya dengan lebih baik.

 

 

fahmi
                                                        Fahmi Fadzil

 

 

Beliau berkata, agensi di bawah KKD itu akan menjadi antara jabatan penting dan perlu diperkukuh supaya dapat bertindak dengan lebih efektif dalam isu kebocoran data peribadi rakyat.

 

“Misalnya, jika saya mengeluarkan cek (tunai), pihak bank akan hubungi untuk pengesahan… itu prosesnya, begitu juga dengan keselamatan data, kerajaan (agensi berkaitan data peribadi) wajib diberitahu secara automatik jika berlaku kebocoran data... ini perkara yang sedang diteliti,” katanya.

 

Beliau berkata, undang-undang sedia ada perlu ditambah baik manakala kerangka atau dasar berkaitan perlu diteliti kerana terdapat sekurang-kurangnya empat kementerian bertanggungjawab dalam isu itu.

 

Katanya, KKD juga berhasrat menaik taraf agensi CyberSecurity Malaysia (CSM) sebagai Suruhanjaya Keselamatan Siber Malaysia kerana CSM memiliki kepakaran dalam bidang itu malah mutu perkhidmatannya antara yang terbaik di rantau Asia Pasifik seperti digital forensik.

 

"Kita perlu berusaha ke arah membentuk sebuah suruhanjaya supaya ia  diberikan kuasa untuk melakukan siasatan dan mempunyai undang-undang yang mencukupi (untuk melaksanakan penguatkuasaan)," katanya. - DagangNews.com