Empat pertubuhan utama peniaga kedai kopi, restoran, runcit minta suara mereka didengar sebelum laksana GEG | DagangNews Skip to main content

Empat pertubuhan utama peniaga kedai kopi, restoran, runcit minta suara mereka didengar sebelum laksana GEG

KUALA LUMPUR 22 Sept - Empat persatuan utama pemilik kedai kopi, restoran dan runcit seluruh negara meminta Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSSC) supaya melibatkan semua pihak berkepentingan dalam kajian mengenai cadangan Rang Undang-undang Kawalan Hasil Tembakau dan Merokok 2022 (RUU GEG).

 

Empat pertubuhan tersebut ialah Persatuan Pemilik Kedai Kopi Malaysia Singapura (MSCSPGA), Persatuan Pemilik Restoran India Malaysia (PRIMAS), Restoran Muslim Malaysia Persatuan Pemilik (PRESMA) dan Gabungan Persatuan Peniaga Barangan Pelbagai Malaysia (FSGMAM).

 

"Sehingga kini, kami tidak dirujuk mengenai Rang Undang-undang GEG dan tidak menerima sebarang taklimat mengenai pelaksanaan langkah-langkah yang dicadangkan seperti yang dilaporkan dalam media.", kata Wong Teu Hoon, Presiden MSCSPGA.

 

"Kami menyokong agenda KKM dalam mengurangkan jumlah perokok di Malaysia. Apa yang kami minta adalah untuk dirujuk dan untuk pandangan kami didengari. Kami berharap supaya dapat dijemput untuk berkongsi pendapat kami.

 

"Oleh itu, satu perundingan, taklimat dan kajian impak yang komprehensif harus diadakan dengan peruncit supaya kita dapat menambah baik bil GEG bersama-sama," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

 

Senarai 43 ahli gabungan MSCSPGA:

MSCSPGA

 

Peruncit mengadakan sidang akhbar untuk menyatakan kebimbangan mereka tentang rang undang-undang GEG.

 

Ini terutamanya disebabkan Kementerian Kesihatan tidak akan dapat menyediakan penguatkuasa di setiap kedai runcit, maka peruncitlah yang menjadi barisan
hadapan dalam melaksanakan rang undang-undang GEG.

 

“Pengendali runcit akan menjadi individu yang dijangka untuk menjalankan semakan ID yang akan menyebabkan ketegangan tertentu dalam kedai.

 

"Memandangkan rang undang-undang itu tidak membenarkan mereka yang lahir selepas 2007 bekerja di kedai yang menjual rokok, kos operasi untuk perniagaan kecil ini akan meningkat dan menyebabkan ramai yang menggulung tikar,” kata Presiden PRIMAS, J Suresh.

 

Pada masa ini, jualan produk tembakau yang sah di kedai runcit membentuk 30% daripada jumlah keuntungan semasa. GEG akan memberi kesan yang signifikan kepada keuntungan kedai runcit sewaktu negara sedang bersedia untuk menghadapi kemelesetan ekonomi global.

 

geg

 

“Peruncit juga bimbang tentang penalti yang disenaraikan di bawah GEG iaitu mana-mana peruncit yang ditangkap menjual rokok kepada seseorang yang tersenarai dalam generasi GEG akan didenda minimum RM30,000 atau dipenjara sehingga 3 tahun atau keduaduanya,” ujar Presiden FSGMAM, Hong Chee Meng.

 

Melaksanakan GEG adalah tidak semudah penguatkuasaan umur minimum untuk menjual rokok atau alkohol. Undang-undang ini berbeza kerana generasi GEG akan semakin tua setiap tahun.

 

Memandangkan ramai peguam sudah mendakwa bahawa GEG bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan, peruncit tidak mahu diheret ke mahkamah apabila GEG akhirnya dicabar secara sah, kata Presiden PRESMA, Dato Jawahar Ali Taib Khan.

 

"Peguam telah pun menulis dalam media bahawa GEG mungkin bertentangan dengan Perkara 8 perlembagaan. Perkara 8 menyatakan bahawa undang-undang mesti beroperasi sama ke atas semua orang dalam keadaan yang saksama. Ini bertentangan dengan prinsip kesaksamaan iaitu setiap individu berhak dilayan dalam "keadaan yang sama," kata beliau. - DagangNews.com