Skip to main content

Harga minyak global naik 0.6% kepada RM421.93 setong

Buat masa ini, tanda-tanda kelembapan ekonomi mengehadkan pemulihan harga.

SINGAPURA 5 Ogos - Harga minyak naik hari ini, melonjak dari paras terendah sejak Februari pada sesi sebelumnya, berikutan kebimbangan terhadap kekurangan bekalan sekali gus mengenepikan kebimbangan mengenai penurunan permintaan bagi bahan api.

 

Minyak mentah Brent naik 55 sen, atau 0.6%, kepada AS$94.67 (RM421.93) setong, manakala minyak mentah AS West Texas Intermediate naik 65 sen, atau 0.8%, pada AS$89.19 (RM397.51) setong.

 

Harga minyak telah berada di bawah tekanan minggu ini kerana pasaran resah dengan kesan inflasi ke atas pertumbuhan ekonomi dan permintaan, tetapi tanda-tanda bekalan yang ketat mengekalkan paras di bawah harga.

 

"Kenaikan bekalan yang sedikit OPEC menyerlahkan kapasiti terhad pasaran untuk menangani kekurangan selanjutnya," kata penganalisis ANZ Research, menurut laporan Reuters.

 

Bagi September, OPEC+ bersedia untuk meningkatkan sasaran pengeluaran minyaknya sebanyak 100,000 tong sehari. Kenaikan itu adalah antara yang paling kecil sejak kuota OPEC diperkenalkan pada 1982, data OPEC menunjukkan.

 

Pasaran minyak mentah global kekal kukuh dalam kemunduran, di mana harga pantas adalah lebih tinggi berbanding bulan-bulan akan datang, menunjukkan bekalan yang ketat.

 

Kebimbangan bekalan dijangka semakin menghampiri musim sejuk dengan sekatan Kesatuan Eropah yang mengharamkan import minyak mentah dan produk minyak Rusia melalui laut dijangka berkuat kuasa pada 5 Disember depan.

 

"Dengan EU menghentikan import Rusia melalui laut, terdapat persoalan utama sama ada pengeluar Timur Tengah akan mengalihkan tong mereka ke Eropah untuk mengisi semula kekosongan itu," kata penganalisis RBC Michael Tran.

 

"Bagaimana dasar sekatan minyak Rusia dilaksanakan, akan menjadi salah satu perkara yang paling penting untuk diperhatikan sepanjang tahun ini," tambah Tran.

 

Buat masa ini, tanda-tanda kelembapan ekonomi mengehadkan pemulihan harga. Kebimbangan kemelesetan semakin memuncak berikutan amaran Bank of England mengenai kemerosotan yang berlarutan selepas ia menaikkan kadar faedah paling banyak sejak 1995.

 

"Jika komoditi tidak menetapkan harga dalam kemelesetan ekonomi yang akan berlaku, mereka mungkin bersedia untuk era 'stagflasi' apabila kadar pengangguran mula meningkat dan inflasi kekal tinggi," kata penganalisis CMC Markets Tina Teng.

 

Pelabur memberi tumpuan kepada laporan pekerjaan AS yang akan diumumkan, dan dijangka menunjukkan senarai kerja meningkat sebanyak 250,000 pekerjaan bulan lepas, selepas meningkat sebanyak 372,000 pekerjaan pada bulan Jun.

 

Sebarang tanda kekuatan dalam pasaran buruh boleh mengendurkan kebimbangan terhadap langkah agresif oleh Rizab Persekutuan AS untuk mengekang inflasi. - DagangNews.com