Skip to main content

Kes saman syarikat bangunkan MySejahtera tidak jejaskan data dan maklumat - Khairy

Khairy Jamaluddin pada sidang media semasa melawat Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh pada 5 April 2022.

IPOH 5 April - Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin memberi jaminan bahawa keputusan saman melibatkan syarikat yang membangunkan dan mengendalikan MySejahtera tidak akan menjejaskan data dan maklumat yang dikumpul aplikasi pengesanan kenalan.

 

Khairy menegaskan bahawa data dan maklumat dalam permohonan itu tetap menjadi milik kementerian tidak kira apa pun keputusan mahkamah.

 

“Data dan maklumat adalah selamat. Selain itu, pelayan data berpangkalan di Malaysia dan bukan di tempat lain.

 

“Apa sahaja yang berlaku antara kedua-dua syarikat berkenaan permohonan itu tiada kaitan dengan kami.

 

“Setahu kami, kami memiliki data dan modul permohonan,” katanya pada sidang media selepas melawat Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini hari ini.

 

“Ini juga sebab saya menyahut seruan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan menjelaskan isu itu kepada Parlimen. Saya mahu orang ramai tahu bahawa kita tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan,” tambahnya.

 

ARTIKEL BERKAITAN: Pemegang saham MySJ memohon penyingkiran Shahril Shamsuddin dan Anuar Rozhan sebagai pengarah

 

Saman difailkan oleh Hasrat Budi Sdn Bhd, pemegang saham MySJ Sdn Bhd, yang mengendalikan aplikasi MySejahtera, memohon penyingkiran dua pengarah MySJ, Shahril Shamsuddin dan Anuar Rozhan.

 

Saman itu juga bertujuan supaya Raveenderen Ramamoothie dan wakil daripada Hasrat Budi dilantik ke lembaga pengarah.

 

Khairy juga menegaskan bahawa aplikasi MySejahtera kekal penting dan relevan kerana ia masih mempunyai pelbagai tujuan, seperti mempamerkan sijil vaksin COVID-19 dan memantau pesakit COVID-19 di rumah. - DagangNews.com