Kerugian bersih Berjaya Corp meningkat empat kali ganda pada Q2 akibat boikot Starbucks di seluruh negara | DagangNews Skip to main content

Kerugian bersih Berjaya Corp meningkat empat kali ganda pada Q2 akibat boikot Starbucks di seluruh negara

Oleh Mohamad Iman

KUALA LUMPUR 29 Feb - Kerugian bersih Berjaya Corp Bhd meningkat lebih empat kali ganda pada September-Disember tahun lepas, berbanding suku yang sama pada 2022, berikutan perniagaan runcit makanannya terjejas teruk akibat pemboikotan kafe Starbucks di tengah-tengah konflik Israel-Palestin yang berterusan sehingga kini.

 

Kerugian bersih kumpulan bagi suku kedua berakhir 31 Dis 2023 (2QFY2023) melonjak kepada RM116.32 juta daripada RM24.81 juta yang ditanggungnya pada 2QFY2022, walaupun hasil hanya merosot 4.4% kepada RM2.23 bilion daripada RM2.34 bilion, pemfailan bursa menunjukkan.

 

Selain daripada segmen runcit makanan yang dilanda boikot, perniagaan runcit bukan makanannya mencatatkan kerugian sebelum cukai yang lebih tinggi apabila perniagaan runcit kereta mewah HR Owen di UK mencatatkan kerugian lebih tinggi disebabkan oleh hasil yang lebih rendah dan perbelanjaan operasi yang lebih tinggi akibat tekanan inflasi.

 

"Selain itu, caj susut nilai yang lebih tinggi berikutan penyiapan dan operasi penuh Pusat Hatfield menyumbang kepada kerugian," kata kumpulan itu, merujuk kepada pusat baharunya yang menempatkan lima bilik pameran dan pusat servis yang dipasang sepenuhnya.

 

"Tambahan pula, keputusan HR Owen terjejas secara negatif oleh kos kewangan yang lebih tinggi yang timbul daripada kenaikan kadar faedah dan pinjaman stok yang lebih tinggi pada suku semasa dalam tinjauan," katanya.

 

 

HR Owen
HR Owen UK milik Berjaya Group juga berdepan hasil yang lebih rendah dan perbelanjaan operasi yang lebih tinggi.

 

 

Pada masa yang sama, segmen hartanahnya mencatatkan keuntungan sebelum cukai yang lebih rendah berikutan jualan unit kediaman luar negara yang lebih rendah.

 

Perniagaan perkhidmatannya juga mencatatkan kejatuhan dalam keuntungan disebabkan jualan yang lebih rendah yang dicapai oleh pengendali ramalan nombornya STM Lottery Sdn Bhd, ditambah pula dengan pembayaran hadiah yang lebih tinggi dan perbelanjaan yang lebih mahal.

 

Hanya perniagaan hospitalitinya yang menyaksikan pendapatan bertambah baik disebabkan oleh kadar bilik keseluruhan yang lebih tinggi dan sumbangan daripada Hotel Parlimen Iceland baharunya yang mula beroperasi pada Disember 2022.

 

 

 

 

Bagi enam bulan pertama TK2023, kumpulan itu mencatatkan kerugian bersih sebanyak RM100.55 juta, lebih dua kali ganda daripada RM41.22 juta yang ditanggungnya dalam enam bulan yang sama pada TK2022, walaupun pendapatan meningkat kepada RM4.8 bilion daripada RM4.58 bilion.

 

Tiada dividen disyorkan untuk suku dalam tinjauan.

 

Melangkah ke hadapan, kumpulan itu menjangkakan prestasi perniagaannya akan bertambah baik berikutan perbelanjaan pengguna yang sederhana, pemulihan dalam aktiviti pelancongan dan keadaan buruh yang lebih baik daripada jangkaan.

 

"Selain daripada sebarang keadaan yang tidak dijangka, para pengarah yakin dengan berhati-hati bahawa prestasi operasi perniagaan kumpulan bagi baki suku tahun kewangan berakhir 30 Jun 2024 adalah memuaskan," tambahnya. - DagangNews.com