Kumpulan pajak gadai EMCC catat 32 sen sesaham di Pasaran ACE, raih premium 33% | DagangNews Skip to main content

Kumpulan pajak gadai EMCC catat 32 sen sesaham di Pasaran ACE, raih premium 33%

KUALA LUMPUR 26 Sept - Syarikat pajak gadai Evergreen Max Cash Capital Bhd (EMCC) mencatat 32 sen sesaham pada penampilan sulungnya di Pasaran ACE Bursa Malaysia premium 33% berbanding harga tawaran awam permulaan (IPO) sebanyak 24 sen.

 

Kumpulan itu, yang juga terlibat dalam peruncitan dan perdagangan emas dan produk mewah, memperoleh sejumlah RM64.2 juta daripada pelaksanaan IPOnya, dengan sebahagian besarnya diperuntukkan untuk membiayai pengembangan perniagaan pajak gadainya.

 

EMCC telah memperuntukkan RM30 juta atau 46.7% daripada hasil IPO untuk membiayai modal tunai tambahan perniagaan pajak gadainya, manakala RM20 juta lagi atau 31.1%, telah diperuntukkan untuk pembukaan sehingga lima pajak gadai baharu, yang dinamakan 'Pajaking' di Kuala Lumpur, Selangor, dan Pahang.

 

Baki hasil IPO sebanyak RM14.2 juta atau 22.2% akan digunakan untuk pembayaran balik pinjaman bank, tujuan modal kerja kumpulan dan untuk membayar perbelanjaan penyenaraian.

 

emcc
Dari kiri: Datin Lavinia Tan Poh Choo, Pemegang Saham Besar EMCC; Tea Kain Chuan, Pengarah Subsidiari EMCC;    Low Kai Loon, Pengarah Eksekutif EMCC; Chew Sing Guan, Pengarah Urusan Mercury Securities; Dato’ Mohd Azfar Mohamed, Pengerusi EMCC; Dato’ JP Low Kok Chuan, Pengarah Eksekutif Bukan Bebas merangkap Pengarah Urusan Kumpulan EMCC; Datin Tea Guat Ngo, Pengarah Eksekutif Bukan Bebas EMCC; Datin Fadzlullaily Yakob, Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas EMCC; Sing Suk Fuen, Ketua Pegawai Eksekutif EMCC dan Hee Chee Keong, Ketua Pegawai Kewangan EMCC pada majlis acara memalu gong sebagai tanda permulaan saham EMCC berdagang di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada 26 September 2023.

 

Semasa pelancaran prospektusnya, pengarah eksekutif bukan bebas EMCC, Low Kai Loon memberitahu pemberita bahawa kumpulan itu masih mencari lokasi yang sesuai untuk pajak gadai baharunya.

 

Bagaimanapun, jika mereka tidak dapat membuka lima kedai baharu itu, Low berkata kumpulan itu sebaliknya akan memperoleh pajak gadai sedia ada.

 

Ditubuhkan pada 2012, EMCC beroperasi terutamanya dalam perniagaan pajak gadai melalui rangkaian 22 pajak gadai “Pajaking” yang terletak di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang.

 

Pada separuh pertama tahun kewangannya 2023 (1H23), EMCC mencatatkan hasil sebanyak RM52 juta, menandakan peningkatan 72% berbanding RM30.3 juta yang dilaporkan dalam tempoh yang sama pada tahun sebelumnya.

 

Keuntungan bersih pada 1H23 juga mengalami pertumbuhan, meningkat sebanyak RM1.3 juta atau 23.0%, kepada RM7.2 juta daripada RM5.9 juta yang dilaporkan pada 1H22.

 

Peningkatan dalam hasil terutamanya disebabkan oleh pertumbuhan dalam segmen pajak gadainya, dengan pinjaman pajak gadai yang dikeluarkan meningkat sebanyak RM29.0 juta atau 17.3% pada 1H23 berbanding 1H22.

 

Peningkatan pendapatan juga disumbangkan oleh pertumbuhan dalam segmen runcit dan perdagangan emas serta produk mewah, hasil daripada jumlah jualan yang lebih tinggi bagi barangan emas sandaran yang tidak ditebus daripada perniagaan pajak gadai, serta kemasukan produk emas pra-milik diperoleh daripada pajak gadai pihak ketiga yang lain semasa 1H23 berbeza dengan 1H22. - DagangNews.com