reNIKOLA sedia melabur lebih RM1.4 bilion dalam projek RE di Indonesia | DagangNews Skip to main content

reNIKOLA sedia melabur lebih RM1.4 bilion dalam projek RE di Indonesia

Oleh JOHARDY IBRAHIM

KUALA LUMPUR 13 Sept - reNIKOLA Holdings Bhd menyasar untuk mengembangkan portfolio tenaga boleh diperbaharui (RE) dengan membangunkan 50 projek gas biometana termampat (CBG) di Indonesia dengan jumlah pelaburan lebih RM1.4 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang.

 

Pengarah Urusan reNIKOLA Boumhidi Adel berkata menerusi projek CBG, kumpulan itu berharap dapat mengurangkan kesan perubahan iklim dan menyumbang kepada merealisasikan sasaran Indonesia untuk mencapai 29% tenaga boleh diperbaharui menjelang 2030.

 

Ini berikutan pemeteraian memorandum persefahaman antara kumpulan itu dan PT Perkebunan Nusantara (PTPN IV) baru-baru ini untuk membangunkan kilang CBG di Sumatera utara pada 30 Jun 2023.

 

“Bagi kami, pengembangan ke Indonesia adalah satu lagi peristiwa penting untuk mengembangkan portfolio RE kami sambil kami berusaha untuk menjadi salah satu pemain terkemuka di rantau ini,” katanya.

 

reNIKOLA

 

reNIKOLA akan menyokong PTPN IV untuk menegakkan prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus atau ESG melalui rancangan untuk membina, memiliki dan mengendalikan empat loji CBG di kilang kelapa sawit PTPN IV, menurut Adel.

 

Dalam proses itu, setiap loji CBG akan menggunakan efluen (pome) kilang kelapa sawit PTPN IV sebagai bahan mentah untuk menghasilkan biometana.

 

Pengarah PTPN IV Sucipto Prayitno berkata kumpulan itu mengambil inisiatif melaksanakan kerjasama itu selaras dengan pelan hala tuju pengurangan gas rumah hijau (GHG) yang dilancarkan Kumpulan PTPN.

 

Pelan hala tuju itu bertujuan untuk mengurangkan pelepasan dalam aktiviti perladangan, serta menyokong program kerajaan untuk mengurangkan pelepasan GHG sebanyak 29% melalui keupayaannya sendiri, atau 41% dengan bantuan antarabangsa menjelang 2030.

 

Beliau berkata kumpulan itu akan mengurangkan pelepasan metana daripada pome dengan menggunakannya untuk menghasilkan TBB baharu berjumlah 377,524 jumlah karbon dioksida pada 2030.

 

Sucipto berkata menerusi kaedah itu, PTPN IV akan memudahkan PT Kawasan Industri Nusantara membangunkan Zon Ekonomi Khas Sei Mangkei sebagai zon perindustrian hijau pertama di Indonesia.

 

“PTPN IV berusaha untuk menetapkan piawaian industri bagi meminimumkan kesan perniagaan terhadap alam sekitar dengan menerapkan teknologi inovatif dalam setiap aktiviti perniagaan,” katanya.

 

“Selain itu, kami akan membina perkongsian strategik dengan pemimpin industri dan pakar untuk menggalakkan matlamat penyahkarbonan Indonesia.

 

“Dengan perkembangan terbaru ini, kami komited untuk terus mengembangkan amalan ESG kami melalui kerjasama dengan reNIKOLA,” kata Sucipto dalam satu kenyataan. - DagangNews.com