Saham Top Glove berada di kedudukan baik untuk pulih susulan perubahan pasaran sarung tangan global | DagangNews Skip to main content

Saham Top Glove berada di kedudukan baik untuk pulih susulan perubahan pasaran sarung tangan global

Oleh JOHARDY IBRAHIM

KUALA LUMPUR 18 Jun - Top Glove Corp Bhd berada dalam kedudukan terbaik untuk menikmati pemulihan harga saham yang bermakna pada 2024 berikutan dinamik operasi industri sarung tangan telah berubah menjadi lebih menggalakkan.

 

RHB Research berkata pelanggan kini lebih menerima kenaikan harga jualan purata (ASP).

 

Ia berkata pembuat sarung tangan China juga telah menaikkan ASP mereka kepada AS$17,018 daripada AS$15-16, menurut semakan saluran.

 

Dari segi permintaan, volum eksport sarung tangan Malaysia melonjak 46% tahun ke tahun (y-o-y), mewakili pertumbuhan tahun ke tahun tertinggi selepas wabak, dan 3.6% bulan ke bulan (m-o-m), manakala nilai eksport meningkat 39% y-o-y dan 3.8% m-o-m.

 

"Ini berlaku selepas Malaysia merekodkan pertumbuhan volum eksport sebanyak 6% suku ke suku (q-o-q) pada 1Q24, menunjukkan bahawa momentum pemulihan permintaan sarung tangan global kekal sihat," kata RHB dalam nota penyelidikannya.

 

 

iktisad

 

 

RHB menjangkakan Top Glove mencatatkan kerugian teras suku ke suku yang lebih kecil iaitu RM40-45 juta apabila ia mengeluarkan keputusan kewangannya untuk 3QFY24 esok.

 

Unjuran firma penyelidikan itu menandakan peningkatan daripada kerugian teras sebanyak RM66 juta yang direkodkan oleh pembuat sarung tangan pada 2QFY24, apabila RHB mengambil kira untuk meningkatkan kecekapan operasi dan pemulihan dalam harga jualan purata.

 

Bagaimanapun, pemangkin ini harus diimbangi oleh kenaikan 5-6% baru-baru ini dalam tarif gas asli dan kenaikan harga bahan mentah, katanya.

 

RHB menaik taraf panggilannya kepada "beli" daripada "neutral" dengan harga sasaran lebih tinggi RM1.32 daripada 83 sen sebelumnya. - DagangNews.com