Gen Z mahu aturan kerja fleksibel | DagangNews Skip to main content

Gen Z mahu aturan kerja fleksibel

SEIRING dengan peralihan dasar pekerjaan global, Malaysia pada April lepas, mengumumkan pekerja kini boleh secara rasmi meminta pengaturan kerja yang fleksibel daripada majikan mereka.

 

Steven Sim, Menteri Sumber Manusia menjelaskan pekerja mempunyai hak untuk memohon variasi dalam waktu kerja, hari dan lokasi di bawah Seksyen 60P dan 60Q Akta Pekerjaan 1995. Majikan bertanggungjawab untuk menjawab permintaan ini dalam tempoh 60 hari dan menyediakan justifikasi bertulis untuk sebarang penafian.

 

Sim juga berkongsi pandangan tentang Akta Pekerjaan 1995, khususnya mengetengahkan Bahagian XIIC, yang menangani pengaturan kerja yang fleksibel.

 

Secara khususnya, Seksyen 60P (1) akta itu menggariskan hak pekerja untuk memberi petisyen kepada majikan mereka bagi pengaturan kerja yang fleksibel, tertakluk kepada peraturan yang digariskan dalam Bahagian XII atau perjanjian kontrak.

 

Pengumuman ini dibuat sebagai tindak balas kepada peralihan dasar baru-baru ini di negara jiran Singapura, yang memberi pekerja pilihan untuk bekerja selama empat hari seminggu, peluang kerja jauh yang meningkat dan penjadualan fleksibel bermula pada Disember 2024.

 

“Memandangkan kerja jauh kini menjadi kebiasaan dan perniagaan telah membuat penambahbaikan dalam amalan mereka untuk membolehkan kerjasama jauh, tempat kerja bukan lagi di pejabat sahaja – ia di mana sahaja anda berada,” kata Setiausaha Kehormat Chartered Management Institute Singapura, Suanny Gouw

 

“Membenarkan fleksibiliti pekerja untuk memilih di mana dan bila mereka bekerja boleh mengurangkan tekanan dan menyumbang kepada peningkatan produktiviti, dengan membenarkan mereka bekerja apabila mereka berada pada tahap terbaik.

 

“Perkara yang penting ialah kerja dapat dilakukan dengan berkesan dan cekap, bukannya ia dilakukan dalam jangka masa atau persekitaran yang ditetapkan.

 

 

hikayat

 

 

Gouw berkata, pengaturan kerja fleksibel juga telah menarik lebih ramai wanita untuk masuk, masuk semula dan kekal dalam tenaga buruh. Dengan perniagaan yang menghadapi masalah buruh, wanita menjadi sebahagian daripada tenaga kerja.

 

“Kerajaan Singapura juga akan memberikan lebih banyak sokongan untuk perniagaan dan penjaga - terutamanya wanita - untuk menyertai atau kembali ke tenaga kerja,” jelas beliau.

 

Di Malaysia, perkembangan ini walaupun masih diperdebatkan oleh sesetengah majikan yang lebih suka pekerja mereka hadir secara fizikal di tempat kerja, perlu meneliti trend global ini, terutama dalam menguruskan pekerja dalam kalangan generasi Gen Z.

 

Data-data yang majikan perlu pertimbangkan

Laporan Keadaan Tempat Kerja Global terkini Gallup Pekerja di Asia Selatan 2023 mendapat pekerja di Asia Selatan (termasuk Malaysia) adalah paling terlibat di dunia, tetapi juga mengalami peningkatan tahap tekanan dan tahap kemarahan harian tertinggi di dunia.

 

Sebanyak 33% pekerja di Asia Selatan terlibat dan berkembang maju. Ini ialah peningkatan 7% berbanding angka tahun lepas––dan 10% lebih tinggi daripada purata global.

 

Syarikat itu telah meninjau 2.2 juta pekerja sejak itu, kira-kira 160,000 setahun, untuk mengetahui perasaan orang ramai tentang pekerjaan dan prospek pekerjaan mereka.

 

Aspek paling merisaukan daripada tinjauan itu ialah majoriti - 59% - pekerja dunia "berhenti senyap-senyap". Ini bermakna lebih separuh menggambarkan diri mereka sebagai melakukan usaha minimum yang diperlukan, dan merasa terputus hubungan daripada majikan mereka.

 

Tambahan 18% telah digelar "kuat berhenti", bermakna mereka mengambil tindakan yang secara langsung membahayakan organisasi mereka, melemahkan matlamat syarikat dan menentang pemimpin.

 

 

parafrasa

 

 

Satu lagi penyelidikan di UK oleh Chartered Management Institute (CMI) menunjukkan kebimbangan yang meluas tentang kualiti pengurusan, dan kesannya terhadap kehidupan harian pekerja.

 

Hampir satu pertiga daripada pekerja UK mengatakan mereka telah berhenti kerja kerana budaya tempat kerja yang negatif, menurut tinjauan baharu yang menggariskan risiko pengurus gagal mengekang tingkah laku toksik.

 

Faktor lain yang dipersoalkan oleh 2,018 pekerja dalam tinjauan itu sebagai sebab untuk meninggalkan pekerjaan pada masa lalu termasuk hubungan negatif dengan pengurus (28%) dan diskriminasi atau gangguan (12%).

 

Sementara itu, dasar kerja empat hari minggu dilaksanakan sepenuhnya oleh kebanyakan firma UK dalam percubaan terbesar dunia.

 

Laporan tersebut dibuat oleh badan pemikir Autonomy dan penyelidik dari University of Cambridge, University of Salford dan Boston College di AS, mendapati "banyak faedah penting yang ditemui semasa percubaan awal telah berterusan selama 12 bulan", walaupun mereka menyatakan bahawa ia adalah saiz sampel yang kecil.

 

Dr Guna Seelan Rethinam, Felo Chartered Management Institute (CMI) yang menggariskan tujuh kaedah organisasi dapat membolehkan orang ramai memacu perubahan dan inovasi berkata, “lebih berwawasan, bermakna, kolaboratif dan pendekatan reka bentuk dan pembangunan organisasi anda, lebih baik organisasi anda”.

 

“Dalam pasaran buruh yang semakin ketat hari ini, reka bentuk dan pembangunan organisasi adalah senjata strategik anda.

 

“Jika anda tidak kerap membayangkan semula dari perspektif orang, organisasi anda akan berjuang untuk berkembang,” kata Dr Guna yang merupakan Ketua Acara & Penglibatan Ahli untuk Lembaga Serantau CMI Malaysia, dan pensyarah di Jabatan Pengurusan, Sunway Business School.

 

 

parafrasa

 

 

Pekerja Milenials dan Gen Z kini cukup `jelas’ mengenai keutamaan mereka di tempat kerja, kata Anthony Painter, pengarah Dasar di CMI.

 

Tinjauan CMI mencadangkan lebih separuh daripada pengurus termuda UK - mereka yang berumur di bawah 35 tahun - akan meminta waktu fleksibel dan kenaikan gaji jika mereka dikehendaki di pejabat lima hari seminggu.

 

"Data terkini ini memberitahu kami bahawa jika syarikat tidak bersedia untuk membuat tawaran itu, pekerja berbakat dari semua peringkat umur akan mengukir laluan mereka sendiri, memulakan perniagaan mereka sendiri dan mentakrifkan semula kerja yang baik dalam ekonomi moden," tambahnya .

 

"Ramai anak muda melihat menjalankan perniagaan mereka sendiri sebagai peluang untuk membina kerjaya yang sesuai dengan gaya hidup mereka, dan bukannya perlu menyesuaikan gaya hidup sekitar kerjaya mereka," tambahnya.

 

Mencari dan maju melalui kerjaya pernah menjadi "impian" untuk generasi terdahulu, tetapi trend itu kini tidak lagi menjadi ikutan generasi hari ini.

 

“Dorongan keusahawanan Gen Z menimbulkan "beberapa soalan sukar untuk perniagaan," kata Painter. - DagangNews.com