Kumpulan Perangsang peroleh kontrak rawatan air bernilai RM162 juta daripada Air Selangor | DagangNews Skip to main content

Kumpulan Perangsang peroleh kontrak rawatan air bernilai RM162 juta daripada Air Selangor

Oleh DIYANA ISAMUDIN

KUALA LUMPUR 21 Nov - Kumpulan Perangsang Selangor Bhd (KPS) telah memperoleh kontrak bernilai RM162 juta untuk membekalkan pelbagai bahan kimia rawatan air kepada Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor).

 

Dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, KPS berkata anak syarikatnya, Aqua-Flo Sdn Bhd, menandatangani perjanjian rangka kerja dengan Air Selangor untuk kontrak dua tahun, yang bermula dari 1 Januari 2024 hingga 31 Disember 2025.

 

Sepanjang tempoh kontrak, Aqua-Flo dikehendaki menyerahkan bon prestasi sebanyak 5% daripada jumlah kontrak berkenaan kepada Air Selangor.

 

Menurut KPS, perjanjian itu dianggap sebagai transaksi berulang pihak berkaitan (RRPT).

 

KPS, yang merupakan anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor, dipegang oleh Darul Ehsan Investment Group (DEIG) dengan adalah 57.88% pegangan saham.

 

Sementara itu, Air Selangor ialah anak syarikat Air Selangor Holdings Bhd (ASHB). Menteri Besar Selangor Incorporated (MBI) ialah syarikat induk DEIG dan ASHB.

 

Pengerusi dan Pengarah Bukan Eksekutif Bukan Bebas KPS, Datuk Haris Kasim menganggotai lembaga pengarah MBI, ASHB dan Air Selangor.

 

Selain itu, seorang lagi pengarah KPS, Norita Mohd Sidek, menganggotai lembaga pengarah MBI, DEIG dan ASHB.

 

Berikutan hubungan tersebut, kedua-dua individu tersebut dikehendaki mengelak daripada menyertai dan mengundi resolusi berkaitan dengan perjanjian RRPT.

 

Setakat pukul 3:07 petang ini, saham KPS telah menokok 2.5 sen atau 3.3% kepada 78.5 sen dengan permodalan pasarannya berjumlah RM421.8 juta.  - DagangNews.com