AmInvestment Bank nasihatkan berhati-hati terhadap sektor O&G ekoran kerajaan Sarawak ambil alih perdagangan gas daripada Petronas | DagangNews Skip to main content

AmInvestment Bank nasihatkan berhati-hati terhadap sektor O&G ekoran kerajaan Sarawak ambil alih perdagangan gas daripada Petronas

KUALA LUMPUR 10 Julai - AmInvestment Bank Bhd menggesa pelabur supaya mengambil sikap lebih berhati-hati terhadap prospek sektor minyak dan gas (O&G) berikutan langkah kerajaan negeri Sarawak mengambil alih semua aktiviti perdagangan gas asli di negeri itu daripada Petroliam Nasional Bhd (Petronas).

 

AmInvestment Bank secara khusus memberitahu pelabur agar mengelak kontraktor perkhidmatan berkaitan greenfield kerana kontraktor O&G yang terlibat dalam fasa penerokaan rantaian bekalan akan paling terjejas disebabkan kemungkinan pengurangan pembangunan lapangan baharu.

 

Bank pelaburan itu memetik Velesto Energy Bhd sebagai salah satu syarikat yang akan terjejas secara negatif oleh langkah itu.

 

"Walaupun kebanyakan kumpulan pelantar jack-up sudah dikontrak dengan kadar penggunaan dijangka pada 80% untuk FY2024F dan 62% untuk FY2025F, kami percaya saham terdedah kepada risiko penurunan daripada penyusutan yang agak besar, diburukkan lagi oleh kadar harian yang dihadkan (DCR) jika pelantar dari Timur Tengah digerakkan ke Asia Tenggara," katanya dalam satu nota penyelidikan.

 

Kontraktor penyelenggaraan Brownfield, bagaimanapun akan mendapat manfaat daripada langkah itu kerana Petronas berkemungkinan mengekalkan sasaran pengeluaran jangka panjangnya sebanyak 2 juta tong pengeluaran bersamaan minyak sehari (boepd) walaupun pemotongan modal (perbelanjaan modal), untuk memastikan keselamatan tenaga Malaysia, kata AmInvestment Bank.

 

 

petronas

 

 

"Oleh itu, kami percaya Petronas akan mengeluarkan kontrak untuk penyelenggaraan, pembinaan dan pengubahsuaian [MCM] serta perkhidmatan sambungan dan pentauliahan [HUC], walaupun pada kuantum yang lebih rendah daripada jangkaan sebelumnya," katanya.

 

Dalam aspek ini, firma penyelidikan itu melihat empat penerima manfaat iaitu Deleum Bhd, T7 Global Bhd, Carimin Petroleum Bhd, dan Petra Energy Bhd.

 

"Selain itu, kami lebih memihak kepada perkhidmatan yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan tahap pengeluaran seperti perkhidmatan slickline."

 

Sementara itu, pemain kapal sokongan luar pesisir (OSV) berkemungkinan kekal mendatar selepas jangka masa ini, menurut AmInvestment Bank.

 

Bank pelaburan itu berkata pemain OSV kekal agak terlindung memandangkan jurang yang ketara dalam penawaran dan dinamik permintaan, yang telah diterjemahkan ke dalam tahap DCR semasa yang hampir mencapai kemuncaknya.

 

"Semakan saluran kami menunjukkan Petronas sedang melihat ke arah mengupah pemain OSV secara kontrak berjangka pada masa hadapan, yang mungkin diterjemahkan kepada sedikit diskaun sebanyak 10% untuk mengesan DCR," katanya.

 

Penerima dalam bidang ini, menurut AmInvestment Bank, ialah Keyfield International Bhd.

 

Pada 13 Mei lalu, Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi Sarawak mengumumkan Petroliam Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih peranan Petronas dalam semua aktiviti perdagangan gas asli di negeri ini, berkuat kuasa 1 Julai.

 

 

petros

 

 

Petros dan Petronas juga bersetuju untuk menandatangani perjanjian muktamad di mana Petronas akan mengiktiraf Petros sebagai pengagregat gas tunggal di bawah Ordinan Pengagihan Gas (Pindaan) 2023.

 

Perjanjian itu membolehkan Petros memuktamadkan perjanjian pembelian gas (GPA) dengan semua pengeluar huluan yang terlibat dalam pengeluaran gas asli di Sarawak dan perjanjian penjualan gas (GSA) dengan semua pembeli hiliran, asing atau domestik.

 

Akibatnya, Petronas akan menghentikan semua aktiviti jual beli produk di negeri ini dan menyerahkan rangkaian dan sistem pengedaran gas aslinya kepada Petros.

 

“Peranan itu secara berkesan memperkasakan Petros dengan kawalan ke atas bekalan dan aliran gas asli yang dihasilkan di Sarawak, dan tarif yang sepadan dikenakan kepada pelanggan,” kata AmInvestment Bank.

 

Negatif untuk Petronas

Bank pelaburan itu melihat langkah itu sebagai negatif terhadap pendapatan huluan Petronas jika harga yang lebih rendah dikongsi dengan pengendali huluan dalam apa cara sekalipun, ditambah pula dengan tinjauan mendatar terhadap permintaan gas asli cecair (LNG) global, terutamanya daripada pelanggan utama LNG Asia Pasifik di Jepun, Korea Selatan dan Taiwan disebabkan peningkatan penggunaan nuklear dan boleh diperbaharui dalam campuran tenaga mereka.

 

Ini penting kerana segmen huluan menyumbang 53% daripada keuntungan selepas cukai Petronas dan 68% daripada 2.6 juta boepd.

 

"Ingat bahawa Petronas melaporkan kemerosotan 1QFY2024 sebanyak 12% tahun ke tahun [y-o-y] kepada RM19.2 bilion, selepas mengambil kira kemerosotan nilai bersih dan hapus kira, disebabkan oleh kelemahan menyeluruh yang diterajui oleh segmen gas sebanyak -28% y-o-y selepas mengalami harga realisasi purata LNG yang lebih rendah," kata AmInvestment Bank.

 

Walau bagaimanapun, bank pelaburan mengekalkan pendirian yang 'overweight' terhadap sektor O&G, dengan pilihan utamanya termasuk Dialog Group Bhd, Yinson Holdings Bhd, dan Petronas Gas Bhd. - DagangNews.com