Bekas CEO MIEA Soma Sundram sertai Juwai IQI sebagai penasihat strategik | DagangNews Skip to main content

Bekas CEO MIEA Soma Sundram sertai Juwai IQI sebagai penasihat strategik

Oleh JOHARDY IBRAHIM

KUALA LUMPUR 18 Sept — Juwai IQI, kumpulan teknologi hartanah beribu pejabat di Kuala Lumpur yang menguasai hampir 50,000 transaksi pada 2022, mengumumkan pelantikan Soma Sundram, bekas CEO Institut Ejen Harta Tanah Malaysia (MIEA), sebagai Penasihat Strategik firma tersebut.

 

Dalam peranan sepenuh masa baharu yang penting ini, Soma akan menyuntik kepakaran dan pengalaman industri ke dalam Juwai IQI, menandakan satu peristiwa penting bagi kumpulan hartanah ini.

 

Dengan kerjaya terbilang yang merangkumi tempoh lima tahun beliau sebagai CEO pertama MIEA dan portfolio kepimpinan yang berjaya, Soma akan membawa profesionalisme, kepakaran jualan, hubungan industri, dan kepimpinan pendidikan industri kepada Juwai IQI.

 

Perjalanan Soma dalam dunia hartanah bermula pada tahun 1987, dan dedikasinya kepada industri membawanya ke MIEA, di mana beliau telah berkhidmat dalam pelbagai peranan selama lebih daripada 30 tahun.

 

Selain menjadi Ketua Pegawai Eksekutif, beliau juga berkhidmat sebagai Presiden dari 2007 hingga 2009. Di MIEA, beliau memperkenalkan Anugerah Hartanah Kebangsaan. 

 

Soma juga merupakan pengamal industri yang paling pakar, dan seorang diri telah mencipta modul kursus sukatan pelajaran NCC untuk BOVAEP dan melatih hampir 200,000 pengamal estet sejak 1987.

 

Beliau juga merupakan pengasas Perikatan Rangkaian Hartanah Asean (ARENA) dan berkhidmat sebagai Setiausaha Agung pertubuhan itu.

 

Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Juwai IQI, Kashif Ansari berkata, pihaknya berbesar hati  mengalu-alukan Soma ke Juwai IQI sebagai Penasihat Strategik.

 

Menurut beliau, wawasan mendalam Soma dan pemahaman yang luas tentang hartanah Malaysia dan global pasaran akan menjadi aset yang tidak ternilai semasa Juwai dalam meneruskan pengembangan global yang pesat. - DagangNews.com