GEG bersifat menindas, perlu kajian lebih mendalam - CCC | DagangNews Skip to main content

GEG bersifat menindas, perlu kajian lebih mendalam - CCC

KUALA LUMPUR 30 Mei – Consumer Choice Center (CCC) menggesa Kerajaan supaya mempertimbangkan semula keputusan membentangkan Rang Undang-undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 yang merangkumi dasar penamat generasi perokok (GEG) dalam sesi Parlimen akan datang kerana kajian lebih mendalam perlu dijalankan mengenai perkara ini yang melibatkan keutamaan pengguna.

 

Wakil Consumer Choice Center Malaysia, Tarmizi Anuwar berkata, sudah tiba masanya untuk kerajaan berhenti mengarah pengguna tentang apa yang boleh dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan.

 

Menurutnya, semua pengguna mempunyai kepentingan asas dalam mempertahankan kebebasan peribadi dan sivik. Oleh itu, mereka harus diberi pilihan peribadi untuk memutuskan apa yang sesuai untuk mereka tanpa campur tangan yang berlebihan.

 

 

Tarmizi Anuwar
                           Tarmizi Anuwar

 

 

"Selain itu, apa yang pengguna perlukan ialah peraturan pintar yang boleh melindungi mereka daripada menyekatnya kerana masalah seperti merokok dan vape adalah pelbagai rupa."

 

“Kerajaan harus mendidik pengguna dengan maklumat yang benar dan tepat daripada menyebarkan mitos atau maklumat palsu mengenai topik seperti vape yang dikatakan lebih berbahaya daripada rokok.

 

"Banyak kajian saintifik yang diiktiraf di peringkat antarabangsa telah membuat kesimpulan bahawa beralih sepenuhnya kepada vape memberikan manfaat kesihatan yang penting dan bukannya terus merokok," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

 

Pada September 2022, penyelidikan terkini daripada Institut Psikiatri, Psikologi & Neurosains (IoPPN) di King's College London mendapati bahawa penggunaan produk vape berbanding merokok membawa kepada pengurangan ketara dalam pendedahan kepada toksin yang menggalakkan kanser, penyakit paru-paru dan penyakit kardiovaskular.

 

Rokok seludup masih berleluasa di Malaysia

Di samping itu, Tarmizi juga berkata bahawa Kerajaan harus memberi tumpuan kepada keselamatan pengguna. “Ini kerana insiden rokok seludup di Malaysia adalah tinggi iaitu 56.6% menurut Kajian Rokok Seludup baru-baru ini oleh Nielsen IQ.”

 

“Ini membimbangkan kerana produk haram ini mengandungi bahan berbahaya yang tidak sesuai untuk dimakan manusia. Selain itu, rokok seludup ini mudah diakses oleh remaja kerana ia dijual di kedai runcit atau dalam talian.

 

“Oleh itu, Kerajaan harus mengutamakan usaha memerangi masalah ini daripada meluluskan rang undang-undang yang boleh membawa kepada peningkatan produk seludup.

 

"Kanak-kanak di bawah umur tidak boleh dibenarkan untuk vape atau merokok. Bagi mengelak atau mengurangkan risiko perkara ini berlaku, kerajaan perlu memastikan pengesahan umur di tempat jualan dikuatkuasakan bagi menghalang kanak-kanak di bawah umur daripada membeli produk itu," katanya.

 

CCC mewakili pengguna di lebih 100 negara di seluruh dunia. Ketahui lebih lanjut di consumerchoicecenter.org. CCC memantau dengan teliti aliran kawal selia di Ottawa, Washington, Brussels, Geneva dan kawasan panas peraturan lain serta memaklumkan serta mengaktifkan pengguna untuk memperjuangkan #ConsumerChoice. - DagangNews.com