Harga minyak global meningkat berikutan kebimbangan defisit bekalan | DagangNews Skip to main content

Harga minyak global meningkat berikutan kebimbangan defisit bekalan

NEW YORK 19 Sept - Harga minyak global meningkat hari ini untuk sesi keempat berturut-turut, berikutan pengeluaran syal (shale) yang lemah di Amerika Syarikat mencetuskan kebimbangan berterusan tentang defisit bekalan yang berpunca daripada lanjutan pemotongan pengeluaran oleh Arab Saudi dan Rusia.

 

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate A.S. meningkat 98 sen, atau 1.1%, kepada AS$92.46, menjelang 0630 GMT, manakala penanda aras minyak mentah Brent niaga hadapan meningkat 46 sen, atau 0.49%, kepada AS$94.89 setong.

 

Harga telah meningkat selama tiga minggu berturut-turut, dan kini berada pada paras tertinggi 10 bulan untuk kedua-dua penanda aras, menurut laporan REUTERS.

 

Pengeluaran minyak A.S. dari wilayah pengeluar syal terkemuka berada di landasan untuk jatuh kepada 9.393 juta tong sehari (bpd) pada Oktober, paras terendah sejak Mei 2023, kata U.S. Energy Information Administration (EIA) Amerika Syarikat pada hari Isnin. Ia akan jatuh selama tiga bulan berturut-turut.

 

Anggaran itu dibuat selepas Arab Saudi dan Rusia bulan ini melanjutkan gabungan pemotongan bekalan 1.3 juta tong sehari (bpd) hingga akhir tahun.

 

Harga disokong oleh kebimbangan mengenai kekurangan bekalan dan faktor teknikal, kata Kelvin Wong, penganalisis pasaran kanan di OANDA di Singapura.

 

"(Terdapat) aliran menaik jangka pendek yang berterusan dilihat dalam niaga hadapan minyak mentah WTI di mana penurunan sebelumnya telah dipegang oleh purata pergerakan 5 hari sejak 29 Ogos...(yang) kini bertindak sebagai jangka pendek penting. sokongan pada sekitar AS$89.90 setong," kata Wong.

 

"Peningkatan minyak ke wilayah terlebih beli menyebabkan pasaran terdedah kepada pembetulan," tulis penganalisis dari National Australia Bank dalam nota pelanggan, menunjuk kepada turun naik selepas ucapan daripada Ketua Pegawai Eksekutif Saudi Aramco Amin Nasser dan menteri tenaga Arab Saudi pada hari Isnin.

 

Ketua Pegawai Eksekutif Aramco menurunkan prospek permintaan jangka panjang syarikat, kini meramalkan permintaan global mencecah 110 juta bpd menjelang 2030, turun daripada anggaran terakhir 125 juta bpd.

 

Menteri Tenaga Arab Saudi Putera Abdulaziz bin Salman pada hari Isnin mempertahankan pemotongan OPEC+ kepada bekalan pasaran minyak, berkata pasaran tenaga antarabangsa memerlukan peraturan ringan untuk mengehadkan turun naik, sambil turut memberi amaran tentang ketidaktentuan mengenai permintaan China, pertumbuhan Eropah dan tindakan bank pusat untuk menangani inflasi. - DagangNews.com