HRDF melabur dalam Widad yang harga sahamnya menjunam daripada 62 sen kepada 6 sen — Jabatan Audit Negara | DagangNews Skip to main content

HRDF melabur dalam Widad yang harga sahamnya menjunam daripada 62 sen kepada 6 sen — Jabatan Audit Negara

KUALA LUMPUR 10 Julai - Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRDF) telah mengambil alih saham Widad Group Bhd, yang meningkat daripada 62 sen kepada enam sen, di bawah pengaturan opsyen jual dan beli (PCOA), menurut nota taklimat mengenai penemuan oleh Jabatan Audit Negara pada hari Selasa.

 

HRDF pada mulanya memperoleh saham Widad di bawah PCOA pada 15 Okt 2020, apabila harga kemasukan ialah 62 sen sesaham, menurut penemuan tersebut, lapor The Edge.

 

Opsyen jual boleh dilaksanakan dalam tempoh 30 hari selepas genap setahun pembelian syarikat, manakala opsyen panggilan boleh dilaksanakan pada bila-bila masa untuk tempoh setahun. Opsyen jual luput apabila melaksanakan pilihan panggilan, dan sebaliknya, menurut Laporan Tahunan HRDF 2023.

 

 

Opsyen jual ialah kontrak untuk menjual saham tertentu pada harga tertentu pada tarikh akhir yang ditetapkan, manakala opsyen panggilan memberikan hak untuk membeli saham pada harga yang telah ditetapkan pada tarikh tertentu.

 

Dilaksanakan bersama perjanjian penjualan saham awal, PCOA termasuk moratorium dari 15 Okt 2020 hingga 14 Okt 2021. Perjanjian itu diperbaharui pada 12 Okt 2021, melanjutkan moratorium sehingga 30 Nov 2022, berikutan kelulusan dalam mesyuarat panel pelaburan .

 

Masalah berlaku

Komplikasi timbul pada 30 Nov 2022, apabila jawatankuasa panel pelaburan menolak cadangan untuk pembaharuan kedua perjanjian itu, dengan alasan kegagalan Widad membayar premium yang dipersetujui ke atas pelaburan itu.

 

 

widad

 

 

Widad merayu pada 8 Feb 2023, bersetuju dengan HRDF untuk membeli saham tambahan tanpa caj untuk mengurangkan kos secara purata, sambil komited kepada pembayaran premium melalui ansuran.

 

Jawatankuasa panel pelaburan kemudiannya membatalkan keputusan sebelumnya dalam mesyuarat khas pada 5 April 2023, dan meluluskan pembaharuan kedua PCOA selama setahun, bermula 1 Dis 2022 hingga 30 Nov, 2023.

 

Menteri Kewangan (MOF) kemudiannya meluluskan pembaharuan itu pada 16 Okt 2023, menetapkan harga pembaharuan 54 sen, turun daripada kos kemasukan awal 62 sen. Pembaharuan telah dirasmikan pada 30 Nov 2023.

 

Bagaimanapun, saham Widad berubah drastik pada 18 Jan 2024, apabila harga sahamnya menjunam daripada 49 sen kepada 26 sen, menyebabkan pertanyaan aktiviti pasaran luar biasa oleh Bursa Malaysia kepada syarikat itu.

 

Bagi pihaknya, Widad telah menjawab kepada Bursa Malaysia bahawa syarikat itu sedang membincangkan beberapa cadangan perniagaan yang tidak dinyatakan. Selain perbincangan, yang masih di peringkat awal, Widad menambah bahawa ia tidak tahu apa yang boleh di sebalik aktiviti perdagangan luar biasa itu.

 

Walau bagaimanapun, penurunan mendadak dalam harga saham Widad telah menjejaskan pelaburan HRDF dengan teruk, menimbulkan kebimbangan tentang daya maju pulangan jangka panjang.

 

 

audit

 

 

HRDF menyemak status portfolio pelaburan dalam mesyuarat panel pelaburan pada 14 Mac 2024, dengan mengambil kira perkembangan yang berkaitan.

 

Sepucuk surat telah dihantar pada 19 Mac 2024 kepada Widad, meminta penyelesaian mengenai jumlah tertunggak daripada perjanjian PCOA.

 

Widad menjawab pada 3 April 2024, dengan permintaan lanjutan tarikh akhir pembayaran kepada 30 Sept 2024. Ini menyebabkan HRDF berada dalam kedudukan tidak menentu, menunggu kejelasan lebih lanjut mengenai kewajipan kewangan tertunggak.

 

Pelaburan awal HRDF, yang direka untuk memanfaatkan prospek pertumbuhan Kumpulan Widad, kini menghadapi cabaran besar dengan saham kini didagangkan pada enam sen. - DagangNews.com