IJM Land menandatangani perjanjian pasang tenaga solar untuk projek perumahan | DagangNews Skip to main content

IJM Land menandatangani perjanjian pasang tenaga solar untuk projek perumahan

Oleh Syaza Norazharuddin

KUALA LUMPUR 10 Julai - IJM Land Bhd telah menandatangani memorandum persefahaman dengan Progressture Power Sdn Bhd untuk menjelajah tenaga solar dalam pembangunan masa depan.

 

Dalam kenyataan bersama, mereka menyatakan kerjasama ini merangkumi pra- pemasangan sistem fotovoltaik (PV) bumbung solar dengan kapasiti 25MWp untuk projek perumahan.

 

"Kerjasama ini juga termasuk pembangunan ladang solar terapung 15MWp yang merangkumi 37.5 ekar di IJM Rimbayu.

 

"Secara kumulatif, pelaksanaan solar ini dijangka dapat mengurangkan 40,997 tan karbon dioksida setiap tahun dan lebih dari satu juta tan dalam 25 tahun akan datang," katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif IJM Land Datuk Wong Tuck Wai berkata persilangan hartanah sebenar dan tenaga boleh diperbaharui (RE) membolehkan kumpulan ini mengetengahkan kawasan pertumbuhan baru dalam industri hartanah.

 

"Sepanjang pelaksanaan Peta Jalan Transisi Tenaga Kebangsaan, terdapat pengiktirafan yang berperanan penting dimainkan oleh pengguna dalam membentuk masa depan tenaga kita," kata beliau, menurut The Star.

 

Dengan komitmen berterusan IJM Land untuk memudahkan kepemilikan rumah bagi pelanggannya, Wong menyatakan kumpulan ini memanfaatkan kekuatan lintas industri untuk pelaksanaan infrastruktur dan penyelesaian RE."

 

Ketua Operasi IJM Land, Datuk Tony Ling Thou Lung berkata, "Usaha kami sekarang menunjukkan keboleh sampaian solar sebagai sumber RE yang dapat diterima, dan sebagai kesan dari ini, pelaksanaan solar adalah komponen utama dalam projek perintis kami".

 

"Kami bertujuan untuk mengoptimumkan penggunaan ruang bumbung perumahan IJM Land dan kawasan permukaan tasik dalam mengatasi halangan penerimaan solar seperti kekangan ruang dan kos modal yang tinggi. Ini untuk memastikan inklusiviti terhadap pelanggan dan keutamaan mereka, terutamanya dalam menghadapi transisi tenaga."

 

Sebagai penyedia penyelesaian dan perkhidmatan solar PV dari hulu ke hilir, Cliff Siaw Sze Hau, salah seorang pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Progressture Solar, berkata syarikat ini memainkan peranan dinamik dalam integrasi amalan terbaik RE untuk sektor hartanah.

 

"Kami bertujuan untuk mengukuhkan pergerakan ini di seluruh industri dengan menggunakan teknologi yang menyokong sistem PV solar yang canggih dan hasil tenaga yang dioptimumkan."

 

Pengasas bersama dan Ketua Operasi Progressture Solar Ng Yew Weng berkata kerjasama ini menyokong matlamat Malaysia untuk mencapai campuran tenaga boleh diperbaharui sebanyak 40% menjelang 2035.

 

"Ia adalah bukti komitmen kami untuk memajukan penyelesaian RE, menunjukkan peranan penting yang dimainkan oleh tenaga bersih dalam sektor hartanah.

 

"Sebagai penyedia tenaga bersih terkemuka di Malaysia, kami bersemangat untuk bermitra dengan IJM Land dalam usaha transformasi ini."

 

Sebagai sebahagian daripada kolaborasi ini, IJM Land dan Progressture Solar akan menggunakan pendekatan Energy-as-a-Service (EaaS) yang akan menyediakan pengurusan sepenuhnya aset tenaga dan perkhidmatan untuk pemilik rumah di perumahan IJM Land.

 

Diterapkan dengan kebolehtelitian yang tinggi merentasi pelbagai sektor, pasaran EaaS global dijangka mencapai RM693.21 bilion menjelang 2029.

 

Kerjasama ini dijangka akan beroperasi selaras dengan pelaksanaan akses pihak ketiga untuk industri bekalan elektrik negara, yang akan membolehkan pihak lain seperti pengeluar tenaga bebas menyediakan tenaga menggunakan talian pengedaran Tenaga Nasional Bhd. -DagangNews.com