Jualan runcit rancak semasa Tahun Baru Cina, tidak memberangsangkan semasa Aidilfitri — Retail Group Malaysia | DagangNews Skip to main content

Jualan runcit rancak semasa Tahun Baru Cina, tidak memberangsangkan semasa Aidilfitri — Retail Group Malaysia

Jualan runcit semasa musim perayaan Aidilfitri pada April-Mei 2024 didapati `di bawah jangkaan pasaran'. - Gambar NAIM AZIZ/DagangNews
Oleh Mohamad Iman

KUALA LUMPUR 18 Jun - Jualan runcit Malaysia melantun semula pada suku pertama tahun ini (1S2024), terutamanya disebabkan perayaan Tahun Baharu Cina dan cuti sekolah selama sebulan, namun pertumbuhan mungkin perlahan dalam tempoh tiga bulan akan datang, menurut Retail Group Malaysia (RGM).

 

Jualan runcit meningkat 7.8% pada Januari-Mac 2024 jika dibandingkan dengan tempoh yang sama pada 2023, kerana kebanyakan subsektor mencatatkan pemulihan yang diterajui oleh fesyen dan gedung serbaneka merangkap pasar raya, firma penyelidikan runcit bebas itu berkata dalam satu kenyataan.

 

Dalam tempoh Oktober-Disember, jualan runcit merosot 0.2% tahun ke tahun (y-o-y).

 

 

Jualan perayaan semasa Hari Raya Aidilfitri, yang bermula dari minggu kedua April, "tidak memberangsangkan dan di bawah jangkaan pasaran", kata RGM.

 

Ahli-ahli Persatuan Peruncit Malaysia dan Persatuan Rantaian Runcit Malaysia mengunjurkan pertumbuhan purata sebanyak 1.7% pada 2Q2024, katanya.

 

Pengangguran di Malaysia purata 3.3% pada 1Q2024, berhampiran paras 3% yang dianggap oleh pakar ekonomi sebagai guna tenaga penuh.

 

Kadar penyertaan tenaga buruh — anggaran bilangan orang dalam tenaga kerja sebagai peratusan daripada jumlah populasi umur bekerja — berada pada paras tertinggi dalam sejarah iaitu 70.2%.

 

 

Retail Group Malaysia

 

 

Pengguna, bagaimanapun, menangguhkan rancangan perbelanjaan, kerana sentimen merosot pada 1Q2024, di tengah-tengah kebimbangan mengenai kenaikan kos sara hidup dan prospek pekerjaan yang lemah, menurut Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia.

 

Jualan di gedung serbaneka dan pasar raya meningkat 12.3% pada 1Q2024, manakala fesyen dan aksesori meningkat 12.6%. Subsektor yang merangkumi perabot dan kelengkapan, pembaikan rumah serta elektrik dan elektronik, bagaimanapun, menguncup 2.1%.

 

Untuk tahun penuh 2024, RGM mengurangkan anggaran pertumbuhan jualan runcitnya kepada 3.6% daripada unjuran 4.0% pada Mac untuk menyumbang sebahagian besarnya bagi suku kedua yang lebih lemah, dan menandakan kebimbangan berterusan terhadap kenaikan kos sara hidup sebagai cabaran terbesar bagi industri runcit Malaysia.

 

“Mata wang Malaysia yang lemah sejak tahun lepas terus memberi tekanan besar kepada syarikat yang menjual barangan runcit import serta syarikat yang mengimport bahan mentah dan barangan separuh siap,” kata RGM. "Ramai daripada mereka telah melepaskan kos yang lebih tinggi kepada pengguna akhir."

 

RGM, yang turut meliputi sektor makanan dan minuman, berkata subsektor kafe dan restoran berkembang 7.4% tahun ke tahun pada 1Q2024, manakala kelompk bawa pulang, kiosk dan gerai meningkat 9.7%, berikutan musim cuti.

 

“Pengusaha kafe dan restoran berharap perniagaan mereka akan mengekalkan momentum pertumbuhan pada suku seterusnya”, dan jualan mungkin berkembang sebanyak 7.3% pada 2Q2024, kata RGM.

 

Bagaimanapun, pengusaha kiosk dan gerai mengunjurkan penurunan jualan kepada 5.5% pada suku tersebut, tambah kumpulan itu. - DagangNews.com