Mazhar Zoaib Ali dilantik Pengurus Besar Kejayaan Pelanggan Microsoft Malaysia | DagangNews Skip to main content

Mazhar Zoaib Ali dilantik Pengurus Besar Kejayaan Pelanggan Microsoft Malaysia

Mazhar Zoaib Ali

Mazhar Zoaib Ali

 

Oleh MUHAMMAD ARIEF CHE SOH
arief@dagangnews.com

 

 

KUALA LUMPUR 12 Jan. - Microsoft Malaysia mengumumkan pelantikan Mazhar Zoaib Ali sebagai Pengurus Besar Kejayaan Pelanggan yang merupakan satu jawatan yang baru diwujudkan untuk memperkukuh pasukan kepimpinan kanan syarikat. 

 

Microsoft berkata, Mazhar memainkan peranan penting untuk menyokong pelanggan dalam usaha mereka mencapai transformasi digital dan memastikan mereka memanfaatkan sepenuhnya nilai pelaburan mereka dalam produk dan perkhidmatan syarikat. 

 

"Dalam suasana di mana pelanggan terus mempelopori inovasi pada kadar yang sukar dibayangkan, Mazhar memimpin anggota pasukan yang berkemahiran teknikal teknikal tinggi, bagi menerajui perjalanan digital pelanggan dan menzahirkan penyelesaian Microsoft dalam empat bidang penyelesaian: Tempat Kerja Moden, Aplikasi Perniagaan & Infrastruktur, dan Data & Kecerdasan Buatan.

 

"Mazhar ialah profesional IT yang berwibawa dan mempunyai pengalaman 20 tahun berkhidmat di pelbagai tempat dalam bidang penyelesaian awan, perisian dan perkakas perusahaan dengan kemahiran teknologi dan pengetahuan rentas industri. 

 

"Beliau telah menyandang pelbagai jawatan, daripada latihan kepada sokongan teknikal, pangkalan data dan pengurusan infrastruktur, reka bentuk seni bina penyelesaian dan jualan produk teknologi berasaskan rundingan," jelas Microsoft dalam satu kenyataan hari ini.

 

Mengulas berkaitan pelantikan tersebut, Mazhar berkata, sepanjang kerjayanya, beliau telah melihat kesan besar yang dibawakan oleh teknologi dalam memperkasakan insan dan perniagaan untuk berkembang maju dan menyesuaikan diri demi meningkatkan inovasi dan produktiviti. 

 

"Saya rasa berbangga untuk menyertai Microsoft buat kali kedua. Wawasan, pendekatan bertumpukan pelanggan dan inovasi meluas Microsoft adalah antara sebab yang menjadikannya salah satu jenama paling menarik di dunia untuk membina kerjaya bersama.

 

"Saya tidak sabar-sabar untuk berganding bahu dengan pasukan saya untuk mempercepatkan kejayaan digital pelanggan kami," tambahnya.

 

Sebelum menyertai Microsoft, Mazhar telah berkhidmat selama lebih daripada 14 tahun dengan Oracle.

 

Dalam tugasannya sebelum ini, Mazhar bertugas dengan pasukan Hab Kejuruteraan Awan APAC Oracle, di mana beliau mengetuai sekumpulan arkitek awan, jurutera dan pengurus kejayaan pelanggan yang memberi tumpuan terhadap usaha berkongsi ilmu, memberi khidmat nasihat, melaksanakan, mengguna pakai dan meluaskan portfolio penyelesaian IaaS dan PaaS di ASEAN, Hong Kong, Taiwan, Australia dan New Zealand.

 

Sementara itu, Pengarah Urusan Microsoft Malaysia, K Raman berkata, Microsoft komited mewujudkan pengalaman pelanggan yang lebih baik dan terhubung menerusi jawatan baharu tersebut.

 

“Unit Kejayaan Pelanggan merupakan peranan yang baru diwujudkan sebagai sebahagian daripada komitmen Microsoft untuk membawakan pengalaman pelanggan luar biasa, mengukuhkan peranan Microsoft sebagai rakan teknologi dipercayai dalam usaha pelanggan memodenkan dan mencetus transformasi dalam organisasi mereka.

 

“Saya teruja dengan penyertaan Mazhar dalam pasukan kami. Dengan pengalaman luasnya, beliau amat memahami keperluan pelanggan dan juga mempunyai ciri-ciri kepimpinan luar biasa. 

 

"Beliau akan memastikan kami mampu menyediakan sokongan dan sumber yang cemerlang kepada pelanggan pada masa-masa sukar ini, lantas mengukuhkan lagi kejayaan transformasi digital mereka," ujar beliau. - DagangNews.com