Petronas, MOL dan MISC berganding bahu bina kapal pengangkut LCO₂ untuk projek CCS | DagangNews Skip to main content

Petronas, MOL dan MISC berganding bahu bina kapal pengangkut LCO₂ untuk projek CCS

Ilustrasi kapal pengangkut LCO₂ - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR 22 Sept – Petronas CCS Ventures Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Petronas menandatangani Lembaran Terma dengan Mitsui O.S.K Lines, Ltd. (MOL) dan MISC Berhad untuk potensi pemerbadanan entiti usaha sama bagi melabur dalam membangunkan dan meraih hasil komersial menerusi kapal pengangkut Karbon Dioksida Cecair (LCO₂) untuk projek Tangkapan dan Penyimpanan Karbon (CCS) di Malaysia.

 

Pihak-pihak telah bersetuju pada dasarnya mengenai terma komersial utama untuk membolehkan kemajuan ke peringkat seterusnya, menurut Petronas dalam kenyataan di sini hari ini.

 

Susulan daripada Memorandum Persefahaman (MOU) Februari 2022 yang ditandatangani dengan MOL dan empat Kelulusan dalam Prinsip (AiP) untuk reka bentuk konsep pengangkut LCO₂ pada Jun 2023, Helaian Terma menandakan satu lagi peristiwa penting untuk meletakkan CCS sebagai perkara utama dalam Pelepasan Karbon Sifar Bersih Petronas menjelang 2050.

 

Majlis menandatangani perjanjian di Tokyo itu dihadiri Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Huluan Petronas, Datuk Adif Zulkifli; Ketua Pengurusan Karbon Petronas dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas CCS Ventures, Emry Hisham Yusoff; Naib Presiden Eksekutif MOL Pegawai Eksekutif dan Ketua Pegawai Operasi, Toshiaki Tanaka; dan Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MISC, Kapten Rajalingam Subramaniam.

 

Bercakap bagi pihak Petronas, Adif berkata, kapal pengangkut LCO₂ adalah penting dalam rantaian nilai CCS untuk menghubungkan pelanggan ke tapak penangkapan karbon dan lokasi penyimpanan.

 

"Perkongsian kami dengan MOL dan MISC ialah sinergi yang kuat dari pelbagai kepakaran, sumber yang banyak dan nilai yang dikongsi. Dengan menggabungkan kekuatan individu kami, kami akan dapat memudahkan pembangunan dan seterusnya merealisasikan pengangkutan CO2 cecair dengan cara yang selamat dan mampan,” ujarnya.

 

petronas
Berdiri dari kiri: Toshiaki Tanaka, Datuk Adif Zulkifli dan Kapten Rajalingam Subramaniam manakala di barisan depan ialah Yasuchika Noma, Emry Hisham Yusoff dan Hazrin Hassan pada majlis memeterai lembaran terma di Tokyo pada 22 September 2023. - Gambar Petronas

 

Perkongsian ini mengukuhkan lagi komitmen Petronas dalam mewujudkan potensi Malaysia sebagai hab serantau yang terkemuka untuk CCS.

 

Selaras dengan objektif strategiknya, Kumpulan secara aktif bekerjasama dengan rakan kongsi industri, mengambil tindakan yang disengajakan untuk mempercepatkan pembangunan portfolio tenaga mampan yang mengutamakan amalan bertanggungjawab. - DagangNews.com