Memanfaatkan faedah minyak sawit merah | DagangNews Skip to main content

Memanfaatkan faedah minyak sawit merah

Minyak Sawit Merah - Gambar sawitkita
Oleh Dr Shanmuganathan Ganesan

SELAMA beberapa dekad, minyak masak telah bergelut untuk mendapatkan perhatian khalayak, dengan menawarkan pelbagai faedah yang unik.

 

Minyak Sawit Merah (RPO), antaranya, seharusnya mendapat perhatian khusus. Memiliki ciri yang berwarna cerah, RPO menawarkan banyak kelebihan kesihatan melalui kandungan karotenoid provitamin A dan tokotrienol Vitamin E yang dimilikinya.

 

Karotenoid, pigmen larut lemak semulajadi yang bertanggungjawab memberi warna kuning, oren dan merah yang terang dalam banyak tumbuhan, adalah penting dalam untuk kita dalam penjagaan kesihatan yang optimum.

 

 

Dr Shanmuganathan Ganesan
     Dr Shanmuganathan Ganesan 

 

 

Kesemuanya dikelaskan kepada dua kumpulan utama: karoten dan xantofil, menjadikan RPO benar-benar luar biasa dalam sebatian penting ini.

 

Menurut British Journal of Biomedical Science, RPO bertindak sebagai antioksidan yang kuat, melindungi sel kita daripada kerosakan dan berpotensi mengurangkan risiko penyakit kronik.

 

Dengan 13 jenis karotenoid yang berbeza, RPO berfungsi sebagai sumber pigmen berfaedah yang tiada tandingannya.

 

Satu daripada ciri RPO yang paling luar biasa ialah potensinya dalam memberikan setara retinol, pendahulu kepada Vitamin A.

 

Nilai ini amat penting memandangkan peranan penting Vitamin A dalam pelbagai proses fisiologi, termasuk penglihatan, fungsi imun, dan pertumbuhan selular, terutamanya, penting untuk kanak-kanak.

 

Satu kajian yang ditemui dalam Institut Kesihatan Negara menyatakan bahawa RPO mempunyai setara retinol lima belas kali ganda lebih tinggi daripada lobak merah dan tiga ratus kali ganda lebih banyak daripada tomato, menunjukkan nilai nutrisinya yang tiada tandingan.

 

 

IKN

 

 

Kepentingan karotenoid tidak boleh disalah anggap, terutamanya mengenai sifat larut lemaknya. Adalah penting untuk menyedari bahawa pigmen ini memerlukan lemak untuk penukaran optimum kepada Vitamin A.

 

Sinergi yang wujud antara karotenoid dan matriks RPO yang kaya dengan lipid ini memastikan penyerapan dan penggunaan yang cekap oleh badan, dengan itu memaksimumkan manfaat kesihatannya.

 

Tambahan pula, kehadiran Vitamin E Tocotrienols meningkatkan lagi profil pemakanan RPO. Tocotrienols, merupakan Vitamin E yang kurang dikenali tetapi sama bermanfaat, mempamerkan sifat antioksidan yang luar biasa, menawarkan perlindungan terhadap tekanan oksidatif dan keradangan.

 

Sinergi antara karotenoid dan tokotrienol ini menekankan pendekatan holistik RPO ke arah kesihatan dan kesejahteraan.

 

 

sawit

 

 

Walaupun memiliki nutrisi yang hebat, RPO sering dibayangi persepsi salah mengenai kandungan lemak tepunya. Adalah penting untuk menghapuskan mitos ini dan menyedari bahawa tidak semua lemak tepu adalah sama.

 

Komposisi unik RPO, diperkaya dengan fitonutrien yang bermanfaat, membezakannya daripada sumber lemak tepu konvensional, menjadikannya tambahan yang bernilai kepada diet seimbang.

 

RPO adalah dalam masakan Malaysia dan sebati dengan selera dan gaya masakan kita. Kepelbagaian dan ketersediaannya dalam pelbagai kulinari menjadikannya pilihan yang disukai dalam kalangan tukang masak dan suri rumah. - DagangNews.com

 

Dr Shanmuganathan Ganesan adalah Presiden Gabungan Persatuan Pengamal Perubatan Swasta Malaysia (FPMPAM)