MISC meterai perjanjian baharu jual dan sewa dua pengangkut LNG kepada Nissen Kaiun | DagangNews Skip to main content

MISC meterai perjanjian baharu jual dan sewa dua pengangkut LNG kepada Nissen Kaiun

(Dari kiri) Pengurus Besar Mitsui & Co Ltd, Yuichiro Nishikawa dan Presiden Nissen Kaiun, Katsuya Abe bersama wakil MISC, Naib Presiden Aset dan Rumusan Gas, Hazrin Hasan dan Ketua Transformasi, Meei Wong.
Oleh DIYANA ISAMUDIN

KUALA LUMPUR 19 Sept - MISC Berhad (MISC) telah memeterai perjanjian kerjasama baharu dengan pemilik kapal Jepun, Nissen Kaiun Co., Ltd. (Nissen Kaiun) untuk penjualan dan penyewaan dua pengangkut gas asli cecair (LNG) sedia ada.

 

Di bawah terma urus niaga, MISC akan memindahkan pemilikan pengangkut LNG kepada Nissen Kaiun, dan pada masa yang sama memeterai perjanjian sewa dengan Eaglestar dan Synergy Marine sebagai pengurus kapal, kata kumpulan itu dalam kenyataan media hari ini.

 

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MISC, Rajalingam Subramaniam berkata transaksi strategik ini adalah bukti komitmen kumpulan meningkatkan fleksibiliti kewangan dan keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan dinamik industri yang berkembang.

 

“Ini adalah sebahagian daripada strategi perniagaan MISC 2030 kami untuk membuka kunci nilai, memaksimumkan pulangan daripada portfolio gas kami, sambil mengembangkan skala komersial dan operasi untuk segmen perkapalan kami.

 

“Saya gembira kerana kami dapat menjalin perkongsian ini dengan Nissen Kaiun dan berharap untuk mengembangkan kerjasama ini untuk potensi perniagaan semasa dan masa hadapan,” katanya.

 

Sementara itu, Presiden Nissen Kaiun, Katsuya Abe menzahirkan keterujaan syarikat itu bagi memulakan perniagaan penyewaan pengangkut LNG buat kali pertama untuk MISC.

 

“Dengan sokongan daripada Synergy Group dan Eaglestar, kami akan berusaha untuk melaksanakan operasi yang selamat bagi pengangkut LNG.

 

“Berikutan langkah pertama yang tidak dapat dilupakan ini, kami berharap dapat mengembangkan hubungan dengan MISC dalam pembawa LNG dan segmen lain juga,” tambahnya.

 

Kapal pertama daripada dua kapal itu dijangka dihantar kepada Nissen Kaiun pada suku keempat 2023. - DagangNews.com