Persekitaran ekonomi dijangka kekal mencabar ekoran prospek suram perdagangan hingga akhir tahun – PublicInvest | DagangNews Skip to main content

Persekitaran ekonomi dijangka kekal mencabar ekoran prospek suram perdagangan hingga akhir tahun – PublicInvest

Oleh DIYANA ISAMUDIN

KUALA LUMPUR 20 Sept - Public Investment Bank (PublicInvest) menjangkakan persekitaran ekonomi sentiasa mencabar, terutamanya apabila mempertimbangkan pecahan keluaran dalam negara kasar (KDNK) bagi eksport dan import benar.

 

Firma penyelidikan itu berkata senario ini bersedia untuk berterusan dalam trajektori menurun hingga akhir tahun ini, melambangkan landskap ekonomi menyeluruh dijejas penurunan tempahan yang dihadapi perniagaan, baik dalam lingkungan domestik dan antarabangsa.

 

Firma itu berkata indeks sentimen perniagaan, yang berfungsi sebagai barometer penting keyakinan ekonomi, secara konsisten kekal di bawah ambang penting 100, iaitu sederhana pada 82.4 bagi suku kedua 2023 berbanding 95.4 dalam suku pertama.

 

 

BACA JUGA: Perdagangan Malaysia susut 19.8% kepada RM213 bilion pada Ogos 2023 - MITI

 

 

“Pada dasarnya, prognosis kami menunjukkan penguncupan dalam kedua-dua angka eksport dan import, dengan jangkaan masing-masing menurun 6.3% dan 9.2% untuk tahun semasa.

 

“Prospek suram ini disokong oleh beberapa faktor penyumbang, termasuk kos sara hidup tinggi, pengumpulan inventori korporat semakin berkurangan dan peralihan yang ketara dalam keutamaan pengguna ke arah peningkatan perbelanjaan perkhidmatan dalam era pasca COVID-19,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

 

PublicInvest menjangkakan pengeluaran perkilangan Malaysia akan menjejaki rapat dengan jualan bulan semikonduktor global, yang telah memasuki kitaran kemerosotan, mencatatkan kadar pertumbuhan negatif tahun ke tahun sebanyak 11.8% pada Julai.

 

Di samping itu, firma itu berkata prospek perdagangan global bagi separuh kedua tahun 2023 adalah jelas pesimis, dengan faktor yang tidak menyokong mengatasi yang positif.

 

“Hasil yang diperoleh Prospek Ekonomi IMF menekankan perspektif ini, kerana ia meramalkan pertumbuhan perdagangan dunia menurun daripada 5.2% pada 2022 kepada 2% tahun ini, diikuti pemulihan sederhana kepada 3.7% pada tahun 2024, dengan baik di bawah purata 2000-2019 sebanyak 4.9%,” ulasnya.

 

PublicInvest berkata penguncupan tersebut bukan sahaja mencerminkan trajektori permintaan global tetapi juga peralihan ketara ke arah sektor perkhidmatan domestik dalam komposisi perdagangan.

 

Selain itu, katanya, kesan berterusan kenaikan dolar Amerika Syarikat (AS), yang menghalang perdagangan disebabkan oleh invois produk dalam dolar AS, ditambah dengan peningkatan dalam halangan perdagangan, menyumbang kepada prospek lemah ini.

 

“Namun begitu, kami mengekalkan pandangan bahawa kesan berterusan pengetatan dasar monetari akan berterusan sehingga 2024, seterusnya menjalin dan memburukkan lagi bentuk landskap ekonomi global sedia ada,” tambahnya.

 

PublicInvest berkata kelembapan ekonomi global, pemulihan China yang lebih perlahan daripada jangkaan, tekanan inflasi berterusan, kesan kenaikan kadar faedah berturut-turut oleh Rizab Persekutuan AS dan prospek permintaan masa depan berkurangan, secara kolektif menyumbang kepada prospek yang lemah untuk jangka masa terdekat.

 

Oleh itu, firma itu mengunjurkan pertumbuhan eksport menurun 6.3% tahun ke tahun dan pertumbuhan import menguncup 9.2% bagi 2023.  - DagangNews.com