PTP bekerjasama dengan NGO, PKS sedia platform perniagaan mampan kepada masyarakat kurang bernasib baik | DagangNews Skip to main content

PTP bekerjasama dengan NGO, PKS sedia platform perniagaan mampan kepada masyarakat kurang bernasib baik

Gambar ihsan FB Pelabuhan Tanjung Pelepas
Oleh DIYANA ISAMUDIN

KUALA LUMPUR 19 Sept - Pelabuhan Tanjung Pelepas Sdn Bhd (PTP), ahli kumpulan MMC, bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) tempatan untuk menyediakan akses dan platform pertumbuhan bagi perniagaan mampan kepada masyarakat kurang bernasib baik.

 

Dalam satu kenyataan media hari ini, PTP berkata kerjasama dengan Persatuan Usahawan Wanita Bidadari, Johor Empowerment of Intellectual Women Association (JEIWA) dan Nictar, sebuah PKS berpangkalan di Pontian, Johor ketika Hari Keluarga PTP mempamerkan kekuatan kerjasama memacu perubahan positif dalam masyarakat.

 

Acara yang berlangsung di Padang Utama PTP dari 8 hingga 10 September itu memberi peluang kepada kakitangan dan keluarga PTP untuk menikmati masa bersama sambil memupuk penglibatan komuniti, menyokong perniagaan tempatan dan menyediakan platform untuk rangkaian dan kerjasama.

 

Ketua Pegawai Eksekutif PTP, Marco Neelsen menyatakan bahawa dengan menyatukan sumber dan kepakaran NGO dan PKS, acara itu dapat mencipta pengalaman yang unik dan berharga untuk pengunjung.

 

Tambahnya, pada masa yang sama, ia membolehkan vendor mengambil bahagian mempamerkan dan mempromosikan produk mereka kepada lebih 5,000 kakitangan PTP dan ahli keluarga mereka, serta pihak berkepentingan tempatan dan antarabangsa yang lain, termasuk pelanggan, rakan kongsi perniagaan, agensi kerajaan dan pelbagai syarikat yang tinggal di kawasan Zon Bebas PTP.

 

 

Marco Neelsen
Marco Neelsen

 

 

“PTP akan terus bekerjasama dengan NGO dan PKS tempatan berkaitan menerusi pelbagai platform perniagaan lain dalam ekosistem PTP yang juga melibatkan rakan kongsi perniagaan dan pihak berkepentingan kami.

 

“Kami berharap inisiatif ini akan mewujudkan jangkauan rangkaian lebih besar kepada peserta dan dengan itu dapat menyediakan kebolehcapaian perniagaan yang mampan dan platform pertumbuhan kepada bakal usahawan,” tambah Marco.

 

Pengasas Persatuan Usahawan Wanita Bidadari, Noorlizah Saayon berkata Program CSR Kasih Lestari PTP yang mampan telah membantu ahli persatuan melalui banyak program dan aktiviti perkongsian pintar.

 

“Bidadari menerima maklum balas yang sangat positif daripada ahli kami yang mengambil bahagian, yang memuji PTP atas usaha mereka dalam mempromosikan usahawan tempatan dan mewujudkan suasana bertenaga yang menggalakkan rangkaian dan kerjasama.

 

“Dengan organisasi yang besar sebagai PTP untuk bekerjasama dan melibatkan kami dalam satu acara besar dengan jumlah pusing ganti melebihi 11,000 orang, telah membantu ahli kami untuk bukan sahaja menjana pendapatan, tetapi juga memberikan kami platform mempromosikan tujuan dan aktiviti kami,” ujar beliau.  - DagangNews.com