MBSB mahu lupuskan unit bukan kewangan, pinjaman konvensional tidak berbayar kepada SPV | DagangNews Skip to main content

MBSB mahu lupuskan unit bukan kewangan, pinjaman konvensional tidak berbayar kepada SPV

oleh JOHARDY IBRAHIM

KUALA LUMPUR 19 Sept - Malaysia Building Society Bhd (MBSB) bercadang melaksanakan skim pengaturan ahli yang melibatkan pelupusan anak syarikat bukan kewangannya dan pinjaman konvensional tidak berbayar.

 

Lima daripada syarikat MBSB dalam perniagaan pembangunan hartanah akan dipindahkan kepada pemegang amanah saham korporat, manakala pelupusan pinjaman - yang mempunyai nilai buku RM279 juta - hendaklah diselesaikan secara tunai dan secara tertunda.

 

Lima syarikat itu telah menggabungkan liabiliti bersih negatif sebanyak RM1.105 bilion pada akhir 2022, menurut makluman MBSB di Bursa Malaysia.

 

Skim itu, kata MBSB, akan membolehkannya menjadi syarikat pemegangan pelaburan tulen tanpa pinjaman dan tiada kepentingan langsung dalam syarikat yang tidak terlibat dalam perkhidmatan kewangan.

 

Keputusan itu mengikut skim pengaturan yang dimasuki oleh MBSB pada 2018, berhubung pengambilalihan Asian Finance Bank (kini MBSB Bank Bhd) yang disiapkan pada tahun itu.

 

Di bawah skim itu, MBSB telah memperoleh perintah peletakhakan untuk mengenal pasti baki aset dan liabiliti kewangan konvensional (yang tidak boleh ditukar kepada aset dan liabiliti patuh Syariah) dan anak syarikat bukan kewangan, dan melupuskannya kepada pihak ketiga.

 

Tarikh akhir Julai 2021 untuk perintah peletakhakan sebelum ini telah dilanjutkan kepada April 2024.

 

Dalam pemfailannya, MBSB berkata ia akan memindahkan pegangan sahamnya dalam syarikat tujuan khas (SPV) milik penuhnya Emerald Unity Sdn Bhd kepada pemegang amanah saham korporat.

 

Emerald Unity ialah SPV yang diperbadankan untuk memegang baki aset dan liabiliti selepas pelaksanaan skim yang dicadangkan, kata MBSB.

 

Selepas pemindahan itu, MBSB akan melupuskan lima anak syarikatnya kepada Emerald Unity, iaitu MBSB Development Sdn Bhd, Prudent Legacy Sdn Bhd (dalam pembubaran), MBSB Properties Sdn Bhd, 88 Legacy Sdn Bhd, dan Definite Pure Sdn Bhd dengan harga RM2 setiap satu.

 

Walaupun Emerald Unity akan menjadi pemilik sah dan bermanfaat bagi aset tersebut, MBSB berkata aset itu akan terus diiktiraf dalam bukunya.

 

"MBSB dianggap masih mengekalkan sebahagian besar risiko dan ganjaran pemilikan aset," katanya.

 

Skim yang dicadangkan memerlukan kelulusan sekurang-kurangnya 75% daripada jumlah nilai pemegang saham syarikat, yang hadir dan mengundi di mesyuarat yang diadakan mahkamah untuk skim yang dicadangkan itu, antara lain.

 

MBSB sedang dalam usaha mengambil alih Malaysian Industrial Development Finance (MIDF) daripada Permodalan Nasional Bhd (PNB) melalui urus niaga saham RM1.01 bilion, yang akan menyaksikan kelahiran entiti yang digabungkan dengan lebih RM60 bilion aset.

 

Perjanjian itu, yang akan menyaksikan PNB memiliki 12.78% daripada MBSB, dijangka siap pada 3Q2023.

 

Saham MBSB diselesaikan tidak berubah pada 73 sen, memberikan bank itu permodalan pasaran RM5.24 bilion. - DagangNews.com