Pemegang saham KNM mahu EGM tidak diadakan secara maya tetapi fizikal, elak risiko salah guna kuasa | DagangNews Skip to main content

Pemegang saham KNM mahu EGM tidak diadakan secara maya tetapi fizikal, elak risiko salah guna kuasa

KUALA LUMPUR 20 Sept - Pemegang saham KNM Group Bhd yang kini berdepan dengan perebutan lembaga pengarah, mempersoalkan mengapa cadangan mesyuarat agung luar biasa (EGM) tidak diadakan secara fizikal tetapi memilih secara maya. 

 

Pemegang saham yang menentang sekeras-kerasnya mesyuarat maya dan menegaskan bahawa lembaga pengarah KNM "mengubah platform mesyuarat" mendakwa bahawa mesyuarat fizikal akan menjadi pilihan yang lebih adil kepada semua pihak kerana ia boleh menghalang kemungkinan berlaku penyalahgunaan kuasa oleh pengarah semasa.

 

Dalam makluman di Bursa Malaysia pada 18 September 2023, penyedia perkhidmatan minyak & gas (O&G) antarabangsa itu telah mengumumkan bahawa ia akan mengadakan EGM “maya sepenuhnya” dengan kemudahan pengundian elektronik (RPEV) pada 10 pagi pada 16 Oktober.

 

 

knm

 

EGM itu melibatkan 16 resolusi yang merangkumi penyingkiran sembilan pengarah termasuk pengerusi syarikat Tunku Datuk Yaacob Khyra dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan KNM Ravindrasingham Balasingham.

 

Pengarah lain termasuk Tan Sri Zulhasnan Rafique, Yee Hong Ho, Steve Ho Soo Woon, Thulasy Suppiah, Datuk Uwe Ahrens, James Beltran dan Datuk lndera Naresh Mohan.

 

Bagi menggantikan Tunku Yaacob, EGM yang dijadualkan pada 16 Okt ini telah mencadangkan Tunku Kamariah Aminah Maimunah lskandariah Sultan Iskandar (kekanda kepada Sultan Johor Sultan Ibrahim) dilantik sebagai pengerusi baharu kumpulan itu.

 

Lain-lain bakal dilantik termasuk bekas pengarah eksekutif Flavio Porro, jutawan Jerman Andreas Heeschen, Datuk Abd. Ghani Yusof, Edwin Silvester Das, Datuk Zaidi Mat Isa @ Hashim dan William H Van Vliet III.

 

Tunku Datuk Yaacob Khyra
          Tunku Datuk Yaacob Khyra

 

Menurut FocusM, pemegang saham meminta pengawal selia iaitu Bursa Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) supaya campur tangan dan mengarahkan lembaga KNM untuk mengadakan mesyuarat EGM secara fizikal.

 

Menurut individu yang biasa dengan cara kerja mesyuarat syarikat tersenarai, pandemik COVID-19 dan perintah kawalan pergerakan (PKP) pada masa itu memang memerlukan penjarakan sosial, menyebabkan pihak berkuasa memerlukan syarikat tersenarai mengadakan mesyuarat maya bagi memudahkan kedua-dua mesyuarat agung tahunan (AGM) dan mesyuarat pemegang saham khas.

 

"Tetapi dengan pandemik COVID-19 telah reda dan keperluan untuk penjarakan sosial telah ditarik balik, mengadakan mesyuarat fizikal dan menjalankan pengundian fizikal adalah pendekatan yang betul," kata seorang pemerhati pasaran yang biasa dengan urus niaga saham KNM.

 

Sumber itu menegaskan bahawa pada masa lalu, beberapa syarikat tersenarai yang menghadapi pengambilalihan bermusuhan yang sama telah mengadakan mesyuarat maya tetapi hanya berakhir dalam situasi di mana individu yang mempunyai niat jahat memanipulasi pengundian dan pendaftaran undi pemegang saham. 

 

"Akibatnya, syarikat itu, pengarah dan pemegang sahamnya akhirnya keluar masuk mahkamah tanpa berkesudahan untuk memperjuangkan keadilan, sedangkan ia boleh dielak dengan mesyuarat fizikal yang mudah," pendapat pemerhati pasaran yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

 

“Dalam mesyuarat maya, mana-mana lembaga penyandang boleh mengarahkan pendaftaran haram pemegang saham yang tidak menghadiri mesyuarat khas pemegang saham, sekali gus membolehkan mereka membuang undi tidak sah tanpa sebarang kaedah penelitian yang sewajarnya. Tindakan keji seperti itu boleh berlaku semasa pengambilalihan bermusuhan syarikat tersenarai."

 

Beliau menambah: “Tetapi dalam mesyuarat fizikal, pemegang saham yang menentang mempunyai hak untuk melantik pemeriksa untuk mengesahkan kesahihan semua borang proksi.

 

“Selain itu, terdapat contoh semasa EGM pengambilalihan bermusuhan maya apabila lembaga pengarah penyandang boleh sengaja menyukarkan pemegang saham yang bermusuhan untuk log masuk dan membuang undi elektronik, justeru akhirnya membawa kepada pertikaian undang-undang”. - DagangNews.com