Kerajaan lancar Dasar Tenaga Negara hujung Ogos 2022 - Mustapa | DagangNews Skip to main content

Kerajaan lancar Dasar Tenaga Negara hujung Ogos 2022 - Mustapa

KUALA LUMPUR 9 Ogos - Kerajaan akan melancarkan Dasar Tenaga Negara 2021-2040 pada hujung bulan ini untuk meningkatkan aliran pelaburan dan memajukan matlamat pembangunan mampan Malaysia, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

 

Katanya, terdapat keperluan bagi mempunyai dasar dan peraturan untuk memanfaatkan peralihan Malaysia kepada tenaga yang lebih bersih kerana peralihan tenaga global akan mewujudkan pelbagai cabaran serta peluang kepada sektor tenaga dan ekonomi.

 

"Saya amat berharap Dasar Tenaga Negara akan menyumbang kepada kualiti hidup yang lebih baik untuk rakyat Malaysia, daripada segi ekonomi yang lebih kukuh dan masyarakat yang lebih mesra alam,'' katanya dalam ucaptama pada seminar setengah hari mengenai Matlamat Pembangunan Mampan 7 (SDG7) di sini hari ini. 

 

Seminar setengah hari itu dianjurkan bersama oleh Tenaga Nasional Bhd dan Unit Perancang Ekonomi.

 

Mustapa berkata, Malaysia perlu menggunakan alternatif seperti tenaga boleh diperbaharui (RE) dan tenaga baharu apabila negara mula mengurangkan kebergantungan ke atas arang batu. 

 

Malaysia telah menyemak semula sasaran kapasiti RE nasionalnya kepada 31% berbanding 20% menjelang 2025, katanya. 

 

Sumbangan RE dalam gabungan kapasiti yang dipasang diunjurkan naik kepada 40% daripada 31% menjelang 2035 dalam Pelan Hala Tuju Tenaga Boleh Diperbaharui Malaysia, Bernama melaporkan.

 

Di samping itu, teknologi penangkapan, penggunaan serta penyimpanan karbon bagi mengurangi bahan pencemaran itu juga perlu diterokai, dan jika didapati boleh dilaksanakan, mesti diterima, katanya. 

 

"Kita mengakui keperluan bagi mengukuhkan kerjasama antarabangsa untuk memastikan akses sejagat kepada tenaga yang berpatutan serta yang boleh dipercayai.

 

Kita perlu kejelasan dalam agenda tenaga negara dan memastikan bahawa lampu di rumah kita akan sentiasa menyala.

 

"Kita juga perlu memastikan bahawa sistem kita kekal teguh serta berdaya tahan dalam menguruskan gangguan semasa peralihan tenaga global," kata Mustapa, sambil menambah akan wujud implikasi kos dan perubahan sistemik yang perlu ditangani oleh kerajaan. - DagangNews.com